För snart ett år sedan berättade vi om Sörgårdsskolans ”Väsenvecka”. Eleverna fick lära sig om vättar, alver och annat som ingår i nordisk folktro. Veckan innebar också ett samarbete med Tidsbron, Remida och träskulptören Ulf Celén.

Då var jag verksam här hela veckan. Eleverna fick bland annat prova på att använda stämjärn för att skulptera i trä, berättar han.

Per bor i Göteborg och har sin verkstad i Ulricehamn, men har samarbetat med bland annat Vaggeryds och Vetlanda kommuner. Då har han vanligen övernattat hos sina föräldrar i Tenhult. En stor del av samarbetet har cirkulerat kring en gammal ek, som stod på en kulle utanför Jönköping. När den sågades ner, beslutades att Vaggeryds kommun skulle köpa in den.

I dag kan en del av eken skådas på Hjortsjöskolans skolgård i Vaggeryd, medan stora stycken finns kvar obearbetade hos Remida. Andra delar bearbetades under Väsenveckan. Det är bland annat dessa delar och kontakterna med Ulf Celén som ledde fram till tisdagens evenemang på Sörgårdsskolan.

Den här eken har från sin kulle fått uppleva hur staden Jönköping har vuxit under 170 år. Här från väggen på Sörgårdsskolan kanske den kommer att få vara med lika länge till.

Sa, Ulf Celén, när konstverket hade avtäckts. Och presenterade dess namn: ”Krokiga grenar, sagolika väsen och vildvuxna barn”. Det är baserat dels på elevernas skulpterande, dels på de konstverk de skapade av material från Remida – som fanns tillgängligt under Väsenveckan.

Efter att ha sett ett bildspel med sina egna alster fick eleverna också stifta bekantskap med ett par ”väsen”; Kerstin Nordenstam spelade häxan som kan trolla fram både det ena och det andra, medan Ingegerd Almgren fick vara ett troll. Båda arbetar på Remida.

Många väsen på skolan

Högtidlig invigning av elevkonsten