Mats Weidman (MP) tillträdde som ordförande i Jönköping Energis nya styrelse efter valet.

I onsdags förra veckan fick han information om att P4 Jönköping begärt ut uppgifter om det konsultbolag, som utfört tjänster för biogasbolaget utan upphandling. Under torsdagen kallade han samman presidiets styrelse som fick en dragning av Jönköping Energis ledning om konsulttjänsterna och presidiet fick även information om att det kan finnas fler missade upphandlingar.

– Det är precis det vi tittar på nu, vi ska gå till botten med alltihop. När ett företag är i omvandling, har höga ambitioner och tar in konsulter så kan kan man ibland springa för fort, det här är misstag som inte får hända framöver, säger Mats Weidman.

"Man drog lärdom"

Det var i tisdags den här veckan som Jönköping Energi själva gick ut i ett pressmeddelande och berättade att de missat upphandla konsulttjänster för 16 miljoner kronor, från ett konsultbolag som tagits in för att få rätsida på biogasbolaget.

Först 2016, två år efter att fakturorna började skickas in så anlitades konsultbolaget efter en upphandling.

– Resan med biogasbolaget gjorde också att man drog lärdom. De anställde en kompetent person för att göra upphandlingar 2015 och han var också med och tecknade ramavtal med flera konsulter som började gälla den 1 januari 2016.

Ska redovisa uppdrag

Men det kan trots det alltså finns fler missade upphandlingar. I veckan kunde Jönköpings-Posten avslöja att ytterligare två bolag sålt konsulttjänster till Jönköping Energi utan att genomgå korrekta upphandlingar. Det ena av dem skickade in sin senaste faktura så sent som i oktober.

Under onsdagskvällen satt Mats Weidman i telefonmöte med Jönköpings Energis vd Fridolf Eskilsson.

– Han får i uppdrag att lägga fram de konsulter som är upphandlade, vilka belopp det handlar om, vilka som är direktupphandlade och så vidare och redovisa det för styrelsen. Så att vi får en klar bild av hur det har sett ut åren tillbaka, säger Mats Weidman.

Hur allvarligt är det som framkommit?

– Det är allvarligt att det har begåtts fel men jag har grundmurat förtroende för ledningsgruppen. De jobbar jättehårt för att rätta till detta och man höjer hela tiden kompetensen för upphandlingar, det är en krånglig materia med väldigt många olika lagar att förhålla sig till.