Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftfulla nummer sprungna ur rocktraditionen

Det är förstås inte utan orsak som Louise Hoffsten, med en över 30 år lång karriär bakom sig, har fått bära på det slitna epitetet bluesdrottning.

Men den rutinerade Linköpingssångerskan förfogar numera som bekant över en betydligt bredare palett än så, när rocken, jazzen och visan blivit ytterligare hörnstenar i repertoaren.

Denna kväll i konserthuset får emellertid de senare genrerna helt lämna plats åt mer kraftfulla nummer sprungna ur blues- och rocktraditionen. Och det visar sig fungera alldeles utmärkt, inte minst när Hoffsten har samlat ihop ett klassiskt rockkomp, nu i form av en virtuos kvartett med gitarrer, bas och trummor. Från senaste singeln ”Lovesick” till över 20 år äldre ”Too happy for the blues” och ”Dance on your grave” är det genomgående intensitet och fokus längs hela linjen, och med sångerskans munspel som en ständigt närvarande trygghet. I ordinarie set slår Hoffsten och bandet egentligen bara av på takten en enda gång, i balladen ”Nowhere in this world”.

Vi får nöja oss med en låt på svenska, den avslutande och mycket fina ”På andra sidan Vättern” – en av kvällens starkaste stunder.

Man kan invända att Louise Hoffsten är alltför för snål med att visa upp sig i hela sin musikaliska bredd från scenen. Och det skulle väl inte ha suttit i vägen med lite fler av de svenska sångerna. Men – en sådan här kväll när det mesta ändå faller på plats och ingenting känns slentrianmässigt, då är det synd att klaga.