Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisåtgärden: Miljonökning i föreningsstöd

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

På torsdagen presenterade koalitionen ett förslag på ett ökat anslag i föreningsstödet. – Vi som kommun är lyhörda för föreningarnas behov, säger kommunalrådet Mona Forsberg (S).

Coronapandemin innebär stora påfrestningar på samhället – idrottslivet i Jönköpingstrakten är inget undantag.

Flera idrottsföreningar kan hamna i ekonomiska bekymmer då intäkter från matcher, försäljning och arrangemang uteblir i takt med att serier och evenemang har ställts in.

På torsdagen höll koalitionen (S, L, C och MP) en presskonferens i Rådhuset. Där presenterade man en ”reviderad budget för 2020”. På kommunfullmäktige den 16 april kommer ett beslut om den reviderade budgeten att tas.

Ett förslag till förändring är ett ökat anslag i föreningsstödet, meddelade kommunalrådet Mona Forsberg (S).

– För att underlätta under denna period görs en tillfällig utökning under 2020 när det gäller kultur- och fritidsnämndens anslag för föreningsstöd med tre miljoner kronor, säger Mona Forsberg och fortsätter:

– Man har från kultur- och fritidsförvaltningen gjort ett nedslag i ett 20-tal föreningar för att se hur det slår i dagsläget och kommer efter den här avstämningen gå vidare med att skicka ut en enkät till hela föreningslivet.

Mona Forsberg berättade också att kommunen är beredd att ge föreningarna anstånd när det gäller hyror eller andra avgifter som kommunen hanterar.

– Den här pandemin som nu råder innebär naturligtvis påfrestningar för föreningslivet. Det kommer att variera, en del kommer att klara det här någorlunda lindrigt men för andra så är det stora svårigheter. Vi som kommun är lyhörda för föreningarnas behov, säger Mona Forsberg.

Martin Funck, enhetschef på föreningsservice på Jönköpings kommun, har märkt av att coronakrisen har slagit hårt mot flera föreningar runt om i kommunen.

– Vi har ställt frågor till föreningarna och de har hållit oss uppdaterade hela tiden om hur de mår. Det går inte en dag där vi inte får ett samtal från en förening som blöder eller har hamnat i trångmål. Det är en jättejobbig situation och därför är det bra att man via politiken ändå har visat att det här är viktigt och att man har avsatt pengar för att stoppa blödningen lite. Sedan kommer det att bli en grannlaga uppgift att försöka fördela det här på bästa sätt. Det blir nästa puck, säger Martin Funck som fortsätter:

– Vi kommer nu att göra en fördjupad enkät, för vi har bara skrapat på ytan ännu och hört av oss till vissa föreningar. Nu vill vi skapa oss en helhetsbild så att pengarna kan fördelas på ett bra sätt.

Fotnot: Presskonferensen livesändes på JP.se – se sändningen här.