Det var stökigt på nyårsafton runtom i landet.

Det brukar det visserligen vara, men de senaste åren har stökigheten tagits till en helt ny nivå.

Visserligen rapporterades färre sexövergrepp och trakasserier riktade mot kvinnor in i år jämfört med i fjol, men enligt polisen berodde det huvudsakligen på att färre kvinnor hade vågat sig ut på de offentliga platserna.

Kvinnor gjorde som kvinnor har gjort i alla tider: anpassade sig till den nya hotbilden. Grobianerna hade tillåtits vinna.

Grobianerna sparade dock inte på krutet.

Från norr till söder kommer rapporter om ”fyrverkerikrig” där pyrotekniska pjäser hade skjutits mot människor och fordon.

I Gävle kastade maskerade ungdomar en smällare ned i en barnvagn med en sovande bebis. Endast en blixtsnabbt agerande fader och försynen räddade barnet från bestående skador.

Beteendet vittnar om bottenlös råhet och brist på respekt för människoliv som var ovanlig i vårt land för bara några år sedan.

Nu diskuteras ett generellt förbud mot fyrverkeripjäser i Sverige. Som om problemet bestod i den pyroteknik som har funnits i landet i många årtionden, och inte det tilltagande grobianbeteendet.

Själv firade jag in det nya året i Warszawa. Det var en befriande upplevelse på många sätt. Massor av folk på gatorna på nyårsnatten. Mycket alkohol i omlopp. Mycket fyrverkerier.

Spritbutikerna höll öppet ända tills efter tolvslaget och uppsluppna polacker syntes vandra runt med vodkaflaskor i händerna, glatt firande.

Likväl: ingen hotfull stämning. Ingen som sköt raketer mot människor och bilar. Inga hotfulla ungdomsgäng som drog runt och trakasserade kvinnor. Överallt syntes män och kvinnor i alla åldrar. Även ensamma unga kvinnor gick till synes utan fruktan.

Det är med andra ord inte fler förbud som behövs i Sverige.

Det är redan förbjudet att trakassera kvinnor, att skjuta fyrverkeripjäser mot folk. Vilken nytta skulle ny lagstiftning göra när våra myndigheter inte ens förmår att upprätthålla den befintliga?

Det ska inte behövas nya lagar för att hindra människor att kasta smällare på spädbarn.

Sverige håller på att kapitulera för ett grobianbeteende som inte skulle ha accepterats i andra länder. Bibliotek stänger på grund av bråk och stök, fredliga medborgare undviker offentliga badinrättningar av rädsla för tafsande gäng. Kvinnor undviker offentliga platser på nyårsafton.

Det är inte vanliga, fredliga medborgare som ska flytta på sig för att grobianerna kräver utrymme.

Låt detta bli sista nyåret då grobianerna fick sätta agendan.

LARS ANDERS JOHANSSON