Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturföreningen Allians ska hjälpa nyanlända att integreras

Ur viljan att integreras bättre föddes idén om en kulturförening hos ett gäng unga, afghanska killar. Och under söndagskvällen invigdes föreningen Allians, vars mål är att nå ut till både nyanlända och svenskar. "Vi vill lära medlemmarna om demokrati och respekt för varandra", berättar ordföranden Ali Soltani.

Under söndagskvällen hölls invigningen av Kulturföreningen Allians på Kulturhuset i Jönköping. Föreningen startades av ett gäng unga afghanska killar, som bestämde sig för att de vill integreras bättre i Sverige.

– Integration är ett svårt jobb, särskilt eftersom kulturerna vi kommer ifrån är så annorlunda från den svenska. Och språken skiljer sig mycket åt, säger Ali Soltani, ordförande för föreningen.

Just Ali kom till Sverige från Afghanistan för tre år sedan. Idag är han 18 år, bor i egen lägenhet och har precis avslutat första året på Naturvetenskapliga programmet på Erik Dahlbergsgymnasiet. Målet är att hjälpa nyanlända av olika nationaliteter att lära sig om Sverige, den svenska kulturen och språket.

– Vi vill motverka fördomar från båda sidor, föreningen är lika öppen för svenskar som nyanlända. Vi vill lära medlemmarna om demokrati och respekt för varandra, att alla har samma värde oavsett varifrån man kommer eller vilken hudfärg man har.

Drömde om att bli läkare

Föreningen har redan dryga 30 medlemmar som alla var inbjudna till ingivningen. Också andra nyanlända, deras närstående och verksamma inom bland annat socialförvaltningen var på plats. Det bjöds på på inspirerande tal, musik och en paneldiskussion om vad det innebär att driva en förening och vilka utmaningar Kulturföreningen Allians står inför i integrationsarbetet.

22-åriga Ahmed Zaheri höll i ett av inspirationstalen. Han pratade om vikten av att våga följa sina drömmar och att aldrig ge upp.

– Jag har drömt om att bli läkare sedan jag var liten. När jag kom till Sverige för sju år sedan bestämde jag mig från dag ett att jag skulle ta mig vidare. Jag berättade om min dröm för lärarna på Introduktionsspråksprogrammet, som sa att jag hade valt det svåraste alternativet.

"Svenskan är den viktigaste faktorn"

I talet tackar Ahmed Zahari sina lärare från Bäckadalsgymnasiet för den hjälp på vägen han fick. Efter år av ihärdigt studerande på gymnasiet och Komvux kom han slutligen in på läkarlinjen i Göteborg. Idag menar han att svenskan är den viktigaste faktorn i integrationen.

– Man kan lära sig om man har viljan, säger han och tillägger att han insåg att han behövde kämpa för att skapa sig ett lyckligt liv och en ljus framtid.

Kulturföreningen Allians träffas en gång i veckan och finns på Facebook.