Kulturskolan fyller 70 år i år och gör det med evenemang under hela året. Nu är det dags för danslinjen att göra något större kring jubileet även om dansen inte har funnits med alla 70 åren.

Danslinjen har funnits sedan 1990 då jag grundade den, men det fanns enstaka lektioner i balett och rytmik redan på 70-talet. Jag är så nyfiken att jag kontaktade stadsarkivet om det, säger Izabella Simonsbacka som är konstnärlig ledare på danslinjen.

Det som Danslinjen gör för att fira Kulturskolans jubileum tillsammans med några samarbetspartners är en dansfestival under hela helgen där Kulturskolans alla lokaler kommer att användas till fullo.

 Vi har bjudit in varenda kulturskola och pedagog i trakten. De kulturskolor som kommer är Mullsjö, Habo och Aneby. Sedan är det då vår här i Jönköping.

Men det är inte bara kulturskolor som kommer. Även Gislaveds dansstudio, Dansforum i Göteborg och En scen för alla deltar under festivalen.

Vi vill ju att det ska vara till för alla, så vi kommer att ha en föreläsning med En scen för alla där Valbone Shosholli får berätta hur det gick till när de kom till. Vi kommer även att ha workshops i Matt Mattox-teknik tillsammans med Jaako Kulmala som är en suverän pedagog, säger Izabella och fortsätter:

Sedan kommer även Emma Strandsäter, en av mina gamla elever, kommer att ge en workshop i modern improvisation. Även Cyntia Botello kommer och gör en workshop i att skapa dansfilm, jag har varit på någon av hennes tidigare workshops och det är väldigt spännande.

Utöver alla workshops blir det även en föreläsning med ShareMusic samt en lokal produktion i form av Dissonans med Stina Nilsson och Cecilia Kareketo. Under söndagen kommer alla kulturskolor som deltar ha en öppen scen på Huskvarna Teater som resulterar i två föreställningar under eftermiddagen.

Dansfestivalen arrangeras av Kulturskolan tillsammans med Region Jönköpings Län, kultur- och fritidsförvaltningen och Dansnät Jönköping. Uppträdandena är öppna för allmänheten. Dansfestivalen är 10-12 november.