Veteraner i Gränna

Konstnärer med många års gemensam erfarenhet ställer ut tillsammans på Galleriet i Grenna museum​. Fyra av Södra Vätterbygdens mest välkända konstnärer visar verk i olika tekniker.

Ingela Strandberg, som samtidigt är aktuell med en utställning på Tändsticksmuseet, visar fotokonst som hon har ägnat sig åt i många år vid sidan av måleriet. Sigge Broman visar akvarellmålningar, Kaarina Launo verk skapade i naturmaterial och Lisa Atterström ställer ut textilier i intensiva färger.

Utställningen pågår till den 22 mars.

Johan Fingal

Se Ken Ring en sista gång

På fredagskvällen tar Ken Ring farväl på Jönköpings teater.

Foto Claudio Bresciani/TT

Emellanåt ansedd som kontroversiell, emellanåt folklig. Ken Ring som polisanmälts för låtar och suttit i samma program som Lill Lindfors har nu bestämt sig för att lägga ner karriären. Han gör det med farvälturnén "Tack för mig” som stannar till på Jönköpings teater under fredagskvällen. Kanske mest känd för sin tid i ”Så mycket bättre”, men bakom det flyktiga kändisskapet finns ett artisteri som berör - både på gott och ont.

Förvisso är det inte första gången som en artist sagt farväl (och sedan kanske ångrat det), men vågar ni ta chansen att missa vad som kan vara hans sista konsert i trakten?

Michael Joelsson

Bortglömd tonsättare

I serien ”Allt ljus på…” är strålkastarna riktade mot Jönköping sinfoniettas konsertmästare Vivien Jeffery. Själv för hon ljuset vidare mot den svenska tonsättaren Amanada Maier-Röntgen genom att spela hennes violinkonsert i d-moll. Efter att i stort sett varit bortglömd har Amanda Maier-Röntgen under de senaste åren fått en enorm renässans. Hon var känd och verksam i det europeiska musiklivet och uppförde själv sin violinkonsert första gången 1875.

Nu får vi höra den i Spiras serie ”Klassisk torsdag” tillsammans med musik av Ravel och Mozart. Det är Vivien Jeffery, Jönköpings Sinfonietta och dirigenten Anton Holmner som står för programmet.

Börje Stålhammar

En uppvisning i passivt motstånd

Utställningen Den tysta revolutionen visas på länsmuseet till den 29 mars.

I en dryg månad till har du chansen att se Maria Fribergs utställning Den tysta revolutionen på Jönköpings läns museum. Det är en berättelse om ungdomarna, som stillsamt ståndaktigt tar ställning, medan vuxenvärlden gnabbas om småsaker. De utövar ett passivt motstånd, där de i skydd av sina luvtröjor lugnt bidar sin tid, omgivna av den natur som vuxenvärldens beteende håller på att förstöra. Det är starkt.

Maria Friedner