Flertalet afghanska flyktingar har sedan de kommit till Sverige konverterat till kristendomen – med andra ord bytt religiös bana. Konvertiterna riskerar därför att bli förföljda i Afghanistan om de tvingas återvända. Anledningen till att konvertiterna trots detta utvisas är för att Migrationsverket och Migrationsdomstolen inte är övertygade om att konvertiternas nya tro är genuin.

Bakom idén att låta klockorna ringa i protest ligger Jönköpings kristna samarbetsråd.

– Vi kommer att kalla samman till bön i alla kyrkor i Jönköpingsområdet klockan 12, säger Ann Aldén, ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd och kyrkoherde i Jönköpings församling.

Hon säger att det enda som finns kvar att göra för att deras kristna systrar och bröder ska få stanna i Sverige är att be.

Kristna församlingar i Jönköping har även tidigare använt kyrkklockor för att uppmärksamma specifika händelser. I höstas ringde klockorna för fred när det var 100 år sedan stridigheterna under första världskriget tog slut.

En större manifestation med hjälp av kyrkklockorna gjordes för fem år sedan. Då hölls en gudstjänst utanför Sofiakyrkan i protest mot en pågående nazistdemonstration.

Klockringningarna för konvertiter är däremot inte till för att varna som för fem år sedan. Utan det liknar snarare de klockringningar som sker dagligen men med ett extra syfte.

– Vi vill stå starka tillsammans och återigen stå upp för alla människors lika värde, uttrycker sig Aldén.