Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkorådet: Vi måste vara konsekventa

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Ett tillrättaläggande först: Kyrkorådet som tagit detta beslut är Kyrkorådet i Mullsjö-Sandhems församling och de omnämnda riktlinjerna gäller inte enbart Bjurbäcks kyrka utan församlingens alla fyra kyrkor.

Församlingen har alltså lånat ut Bjurbäcks kyrka till Mullsjö Jazzförening utan kostnad för föreningen men med en hel del kostnader för församlingen. I december 2018 tog ett enigt kyrkoråd beslut om förnyade riktlinjer för upplåtande, uthyrning och användning av församlingens kyrkor och lokaler.

Av dem framgår att alla samlingar och arrangemang i kyrkorna ska vara öppna för alla och följaktligen avgiftsfria. Precis som kyrkoherde Pontus Johansson säger i artikeln i JP:

– Det ska inte komma an på ekonomin att komma in i en kyrka.

Värt att komma ihåg är också att det inte är våra egna pengar vi handskas med utan kyrkans medlemmars pengar. Det innebär ett väldigt stort ansvar.

Beslutet i kyrkorådet är ett generellt beslut och handlar inte om att utestänga Mullsjö Jazzförening från Bjurbäcks kyrka. Kyrkan är ingen “lokalutlånare” och vi måste vara konsekventa och ha samma riktlinjer för alla som är intresserade av att låna församlingens kyrkor och lokaler. Det finns annars en risk att vi lånar ut kyrkor och lokaler utan att ha kontroll på till vem och på vilket sätt de används.

I riktlinjerna framgår också att Mullsjö-Sandhems församling gärna samarbetar med externa aktörer under förutsättningar som Kyrkorådets presidium beslutar om.

Mullsjö-Sandhems församling har två duktiga och driftiga musiker/kantorer vilket också innebär att kyrkan satsar mycket på musik, både i gudstjänster och med konserter där det bjuds på allt från julmusik med Anna-Lotta Larsson till piano- och orgelkonserter och contrykvällar.

Mottot är: Ingen entréavgift – alla ska ha råd att komma!

Helvi Dahlén

ordförande i Kyrkorådet i Mullsjö-Sandhems församling

Inger Ridström

vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel