Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkovalet: ”Lagermanska villan är den stora valfrågan”

OPINIONSINTERVJU. Marie-Louise Flodin har ett ess i rockärmen inför det lokala kyrkovalet i Jönköpings församling. Medan de flesta andra förtroendevalda och gruppernas toppkandidater påpekar enigheten i kyrkofullmäktige är Flodin, toppkandidaten för nomineringsgruppen Borgerligt alternativ, inte främmande för att anmäla en avvikande åsikt om den enda knäckfrågan som finns i Jönköping: den föreslagna nybyggnationen vid Lagermanska villan. Men mer om det senare.

Borgerligt alternativ kandiderar utifrån en kristen och allmänborgerlig värdegrund och är partipolitiskt obunden. Bland profilfrågorna finns att kyrkoavgiften ska hållas "så låg som möjligt" och att administration ska vara begränsad.

Själv beskriver Marie-Louise Flodin sin tro som baserad på hennes barndoms kyrkobesök och söndagsskolan.

– Jag står med båda fötterna i kyrkan som den var på 50- och 60-talet. När man kommer till kyrkan så är man inte knäpptyst som man skulle vara förr, och det har jag haft lite svårt för. Men nu har jag vant mig. Det är en mer levande kyrka.

Att kyrkan förändrats är naturligt, säger Flodin.

– I dag vill och kan man använda kyrkorummet till mer än bara gudstjänst. Det finns alltid människor i ett kyrkorum nuförtiden. Det är öppet och man kan nästan alltid fråga någon.

Man behöver inte fira gudstjänst bara på söndagar, det kan man göra vilken dag som helst.

Själv är hon en aktiv församlingsmedlem, men går inte i kyrkan varje söndag. Med dagens digitala alternativ samt gudstjänster på radio är kyrkan aldrig långt bort.

– Man behöver inte fira gudstjänst bara på söndagar, det kan man göra vilken dag som helst.

Pandemin har varit en utmaning för kyrkan, men Marie-Louise Flodin pekar på att det samtidigt har öppnat upp för nya möjligheter.

– Vi får en chans att börja om. En del av det som vi tyckte att det var för mycket av, behöver vi inte ta med oss. Pandemin har fått oss att stanna upp och tänka på vårt kärnuppdrag.

Hon passar på att hylla Jönköpings församling som relevant och modern för Jönköpingsborna.

– Församlingen är liksom "med". Vi lyssnar av och är bra på förändring när och där det behövs.

Flodin menar att det för kyrkans trovärdighet är viktigt att fullfölja separationen mellan kyrka och stat.

– Det var bra att kyrkan skiljdes från staten, men då måste vi gå hela vägen. De politiska partierna måste skiljas från kyrkan.

Gällande kyrkans roll i samhället har Marie-Louise Flodin en tydlig vision:

– Kyrkan ska känna med och kämpa för människor som behöver stöd. Man kan inte älska alla, men man kan acceptera alla. I kyrkan förenas vi i tron, inte utifrån vilka åsikter vi har. Här ska alla vara välkomna.

Att få rösta är en förmån.

Även som kulturarvsvårdare spelar Svenska kyrkan en viktig roll, säger Flodin och pekar inte minst på kyrkogårdarnas funktion som plats för reflektion och levandegörare av minnen.

Inför kyrkovalet har Marie-Louise Flodin följande uppmaning till alla röstberättigade: Läs på. Och gå och rösta.

– Att få rösta är en förmån. Det finns människor på andra platser i världen som kämpar med livet som insats för rätten att rösta. Är man medlem så tycker jag att man ska ta ansvar för att sin röst betyder något, att den har ett värde.

Varför ska man rösta på Borgerligt alternativ?

– För att vi är den nomineringsgrupp som är mest empatisk och har störst medkänsla. Vi lyssnar.

På vilket sätt då?

– Ja, inte minst att vi lyssnar på det motstånd som finns mot att lägga hundratals miljoner kronor på nya byggnader för trygghets- och studentboende vid Lagermanska villan. Jag förstår inte varför förespråkarna fortsätter ihärda med detta. Motståndet är stort mot tre stycken femvåningshus med balkonger ut över kyrkogården.

Marie-Louise Flodin ser det som en ödesfråga inte bara för kulturmiljön kring villan och den näraliggande kyrkogården utan även för församlingen. Den stora lokala valfrågan är därmed utstakad.

– Det ska vi gå till val på. Det är den stora valfrågan, och det vill inte de andra grupperna att det ska vara, säger Marie-Louise Flodin och lägger till:

– Att bygga hus är inget som Svenska kyrkan ska hålla på med. Församlingen har inte de pengarna. Vi har redan ansträngd ekonomi i dag.

LÄS MER: "Kyrkan ska vara ett ljus i mörkret"

LÄS MER: "Kristna konvertiter har behandlats orättvist"

LÄS MER: "Värna det Gud gett oss till låns"

LÄS MER: "Svenska kyrkan borde bli bättre på civil olydnad"