I början på september är det dags för masters-VM i rodd nere i slovenska Bled. Från Jönköping är det hela sex personer som kommer resa till Slovenien för att representera Sverige. När JP-sporten träffar roddarna är de mitt uppe i att plocka isär båtarna för ett kort träningsläger i Danmark över helgen.

— Det känns lite sjukt att det är så mycket jobb med att ta isär och sätta ihop båtarna och sen är loppet över på några minuter, säger Mia Andersson som är en av deltagarna från Jönköping.

Förutom Mia Andersson är det Johan Wretling, Lars Lidén, Kenneth Alfelt och P-O Palm som kommer från Jönköping roddsällskap men även Mats Jangefors från Huskvarna roddsällskap kommer att vara med i laget och delta i olika klasser och kategorier.

— Ja, sen är det några från Malmö som ska vara med och tävla med oss så vi är som ett landslag kan man säga, säger P-O Palm och fortsätter:

— Vi har ju inget stöd från förbundet utan vi betalar det mesta ur egen ficka eftersom att vi tycker att det är så roligt men vi kommer ha svenska landslagsdräkter på oss.

Ja, det är det som är så speciellt med masters-VM. Vem som helst kan anmäla sig för att vara med och inga uttagningar görs.

— Sen kan jag tänka mig att de som slåss om medaljer har uttagningar till sina lag, säger Lars Lidén.

I VM tävlar man i respektive ålderklass där det är ett spann på fem år i varje klass. Trots det kan det skilja en hel del i ålder på de tävlande.

— Ja, man utgår ifrån snittåldern i båten. Förra året var vår yngsta roddare 28 år och jag var 67, säger Lars och Mia fyller i:

— Det är kul att det kan skilja så mycket i ålder på roddarna i en båt.

Jönköpingsgänget har ingen direkt målsättning ner de väl åker ner till Bled utan fokus ligger vid att få vara med men att komma sist är i alla fall inte ett alternativ.

— Nej, sist ska vi definitivt inte komma. Annars åker vi inte iväg med några målsättningar om placeringar utan ska göra vårt bästa och sen sätta oss på läktaren och ta det lugnt och heja på de andra, säger Lars och skrattar lite.

Trots att rodd är en stor sport, det är drygt 4000 deltagare i masters-VM, så får den inte så mycket uppmärksamhet i Sverige och undertecknad medger för gänget att han ibland blandar ihop rodd med kanot.

— Det är ganska vanligt att det händer. Internationellt är rodd en mycket större sport än kanot men den har inte slagit igenom riktigt i Sverige, säger P-O.

— Det är väl ungefär vart fjärde år, när det är OS, som svenska folket fattar att rodd är en rolig sport att titta på, fyller Mia i.

Innan vi lämnar er, är det något ni vill få fram?

— Mellan 18-20 augusti är det SM här på Munksjön. Då tycker jag att folk ska komma och titta för då är det faktiskt eliten i Sverige som gör upp. Vi är ju trots allt bara motionärer, avslutar Mia.