Under onsdagen väcker åklagaren åtal i ett uppmärksammat fall där en läkare är misstänkt för sexualbrott mot barn. Totalt är 52 barn och 18 vuxna målsägande i ärendet, och brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017. En del av de vuxna offren är föräldrar till några av barnen.

TT rapporterar att det i stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten framkommer att han gjort vad han själv hävdat varit undersökningar av barnen, undersökningarna ska enligt åklagaren inte varit medicinskt motiverade. Vissa fall betraktar åklagaren som grov våldtäkt av barn.

"Ny typ av brottslighet"

Åklagarsidan hävdar också att läkaren ska förmått föräldrar att filma barnen i samband med undersökningar som inte varit medicinskt motiverade. En del av de vuxna offren är föräldrar till några av barnen.

- De har förmåtts utföra sexuella handlingar på sina barn, säger åklagare Ann Lidén.

- Den tekniska utvecklingen med tjänster som erbjuder vårdkontakter via internet har även lett till en ny typ av brottslighet som vi inte sett förut. Att på det här sättet utnyttja dels det förtroende som läkare i allmänhet har, dels den nya tekniken för att begå sexuella övergrepp är unikt och oroväckande och väcker även frågor om tjänsteleverantörernas ansvar och bakgrundskontroll, säger Fredric Wikman, målsägarbiträde för flera av dem som drabbats via ett internetbaserat företag, i ett pressmeddelande, enligt TT.

Den åtalade läkaren ska enligt åklagaren säga att han inte minns de händelser när han konfronterats med att ha filmat och säger att han mått psykiskt dåligt.

Målsägande i hela landet

Målsägandena finns över hela landet. Brotten har i stor utsträckning begåtts i anslutning till den åtalades arbete som läkare. Han misstänks ha begått brotten på sina arbetsplatser i Skellefteå, Skövde, Jönköping, Stockholm samt genom ett internetbaserat företag där vård ges genom videosamtal på datorn eller i telefonen. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Under onsdagen presenterade Ann Lidén delar av utredningen i samband med en pressträff. Hon säger att alla fall i utredningen är unika, men att det går att se mönster i mannens beteende. Barn ska tillsammans med sina föräldrar ha sökt vård för vanliga åkommor.

- I vissa fall har både föräldrar och barn reagerat och ifrågasatt den här undersökningen, men oftare har man accepterat detta, säger Lidén, enligt TT.

Grov våldtäkt

Mannen är misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt utnyttjade av person i beroendeställning, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

I bevisningen mot mannen ingår flera förhör, journaler, utlåtanden från sakkunniga och filmer. Mannen själv nekar till brott och menar att undersökningarna har varit nödvändiga.

- Eftersom invändningen från den åtalade läkaren har varit att undersökningarna varit medicinskt befogade har vi lagt stora resurser på att utreda den frågan, säger Ann Lidén.

Förundersökningen, som uppges vara omfattande, har pågått under våren och den misstänkte mannen har varit häktad sedan 29 december 2017. Enligt P4 Jönköping lider mannen av en allvarlig psykisk störning. De uppger även att mannen nekar till brott.

Huvudförhandlingen mot mannen inleds den 20 september.