Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung man till sjukhus efter brand i Huskvarna

En man i 25-årsåldern fick föras till sjukhus efter en lägenhetsbrand i Huskvarna på onsdagen. Bostaden blev i det närmaste utbrunnen och rökdykare behövde gå in i lägenheten. Grannar i huset behövde evakueras. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Vid 14.10-tiden på onsdagen kom larm om en brand i ett femvåningshus på Backgatan på Söder i Huskvarna. Ett stort pådrag med ett 20-tal brandmän, polis och ambulans ryckte då ut till adressen och rökdykare behövde gå in i den drabbade lägenheten.

– Det brann kraftigt i lägenheten när vi kom dit. Vår första prio var att rädda liv och rökdykare behövde genomsöka så att inte fler personer befann sig i lägenheten, säger Axel Röman, insatsledare på räddningstjänsten i Jönköping.

En man i 25-årsåldern som befann sig i lägenheten hade på egen hand lyckats ta sig ut. Den drabbade mannen fick föras till Länssjukhuset Ryhov med ambulans och enligt Axel Röman var han vaken och talbar.

Samlades i skola

Boende i de övriga lägenheterna i huset behövde evakueras och fick bege sig till den närliggande Södergårdsskolan.

– Evakueringen gick lugnt till och de flesta hade redan tagit sig ut när vi kom fram till huset, säger Axel Röman.

Branden, som kunde släckas en halvtimme efter att den startade, spred sig inte till andra lägenheter i huset, men däremot hade brandrök spridit sig i trapphuset. Totalt berördes 13 lägenheter.

Räddningstjänsten bedömde att de behövde sanera en tid, men en preliminär bedömning var att övriga boende i huset skulle kunna återvända till sina hem under onsdagskvällen.

– Vad jag vet så har alla som evakuerades kunnat gå tillbaka till sina lägenheter, säger inre befäl Michael Simmeborn vid 20-tiden.

Ingen annan person än mannen i 25-årsåldern var i behov av sjukvård. Mannen fick lämna sjukhuset efter behandling.

Förundersökning inledd

Polisen har startat en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och den eldhärjade bostaden har spärrats av.

– En teknisk undersökning kommer att genomföras så fort vi har möjlighet att ta oss in i lägenheten, säger Erik Terneborn, presstalesperson på polisen.

En räddningsstyrka var under onsdagskvällen kvar på platsen för efterbevakning.