Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss inte lösa en kris genom att skapa en annan

Insändare/Replik

Svar till Dan Sylvebo i JP den 27 maj.

I sin insändare tycks det mig som om regionrådet Dan Sylvebo använder ekonomiska begrepp på ett felaktigt sätt för att argumentera för ett lösningsförslag på coronakrisen.

Jag håller med Sylvebo vad gäller att coronaviruset i sig inte är ett marknadsmisslyckande. Coronakrisen och varseln blir dock sådana, då ett marknadsmisslyckande per definition är en situation där den fria marknaden inte är ett paretooptimalt resursfördelningssystem, och där andra former av resursfördelning alltså måste användas för att ge en paretooptimal situation. (En paretooptimal situation är en situation där ingen person kan få det bättre utan att någon annan får det sämre, det vill säga, en situation där inga resurser går till spillo.) Därtill hör exempelvis statligt stöd till ekonomin under en pandemi för att undvika en ytterligare ekonomisk krissituation eller ökad arbetslöshet.

Att staten rycker in för att hjälpa ekonomin i kristid är inte socialism, men det är å andra sidan Keynesianism, en ekonomisk filosofi som ligger långt till vänstern inom den ekonomiska liberalismen. Statliga insatser för att hantera marknadsmisslyckanden, för det finns många marknadsmisslyckanden, både kontinuerliga och temporära, är egentligen det grundläggande skälet bakom de samhällsinstitutioner som av högern ofta angrips som exempel på socialism (exempelvis fri sjukvård och fri utbildning), men som egentligen är effektivitetshöjande institutioner inom marknadsekonomins ramar.

Dessa institutioner effektiviserar marknaden genom att antingen förbättra möjligheterna för arbetare att producera, eller genom att avvärja negativa externa effekter från produktion eller konsumtion eller bara ineffektiviteter. Detta görs bland annat genom att se till att individen har de kunskaper denne behöver för att på ett effektivt sätt kunna utföra ett värdeskapande arbete, genom att se till att individen håller sig frisk, genom diverse miljöinitiativ och genom institutioner med syfte att minska ekonomisk ojämlikhet, vilket främjar konsumtion, och därmed ekonomin, då låginkomsttagare generellt konsumerar mer per krona än höginkomsttagare.

Förslag som Sylvebo presenterar för att hantera coronakrisen och tiden därefter skulle leda till att dessa institutioner försvagas, i och med minskade statliga intäkter, som försvårar finansieringen av dessa institutioner. Att stödja de svenska företagen är givetvis en prioritet, men att ställa dem mot dessa institutioner är helt fel. Låt oss inte lösa en kris genom att skapa en annan, utan istället behålla och bevara de effektiviserande institutioner vi har.

Erik Granath

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel