Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare för 5-klövern att styra efter valet

Om Miljöpartiet väljer att ge fortsatt stöd till 5-klövern kommer det borgerliga blocket att kunna styra med egen majoritet, utan att påverkas av varken SD eller EMP.

Socialdemokraterna har gått 2 701 röster till 2 371. Det ger en minskning från 14 till 11 mandat. Ännu sämre är läget för V, som har mer än halverats, från 606 till 248 röster. Det innebär att man tappar 2 mandat. Fyra av dessa tappade mandat ser ut att ha gått till uppstickarpartierna SD och EMP. Intressantare är att det femte mandatet från de båda partierna ser ut att ha bytt block.

Denna lilla rörelse är viktigare än alla de andra förändringarna tillsammans.

– Det finns en uppenbar risk för att vi förlorar vågmästarrollen. Då är vi inte med på banan på samma sätt som tidigare, kommenterar SD:s listetta Jan-Olof Svedberg.

På väg upp ur svackan

Ulf Abrahamsson (C) ser valresultatet - en ökning med 2,3 procent - som ett tecken på att Centerpartiet är på väg upp ur de senaste periodernas svacka. För inte så länge sedan var man kommunens näst största parti.

Jenny Larsen, en av KD:s toppkandidater, kan konstatera att såväl Centerpartiet som Kristdemokraterna har många nya namn på väg in i politiken. Hon ser också fram emot att fortsätta samarbetet inom 5-klövern:

– Det kan vara jobbigt att arbeta upp nya samarbeten och relationer. Om vi dessutom få majoritet blir ju allt ännu smidigare.

Det handlar alltså om ett mandat som skiljer mellan blocken lokalt. Men det skulle kunna försvinna om Miljöpartiet väljer att hoppa av 5-klöversamarbetet:

– Vi ska ha ett första möte i kväll för att analysera valrörelsen, resultatet och det politiska läget. Därefter kan jag säga mer om var vi står, säger partiets förstanamn Stig-Göran Hultsbo.

MP har backat från 419 röster till 284. Varför sviker väljarna?

– Vi har haft svårt att nå ut med vår politik och så har det har varit mycket annat - däribland en del interna affärer - som har stört. Det är också mänskligt att rygga för globala problem.

”Har blåst högervindar”

Problemen att nå ut med politiken är en förklaring som används även av Kenth Williamsson (S):

– Jag kan också konstatera att det har blåst högervindar här såväl som i länet. Ett litet ljus i mörkret är att vi inte har tappat lika mycket lokalt som i region och riksdag.

Kommunalrådet Gert Jonsson har svårt att se andra koalitioner än den hittillsvarande.

– Jag ser valresultatet som ett erkännande för samarbetet inom 5-klövern. Jag vill akta mig för att dra förhastade slutsatser i nuläget, men läget ser hanterbart ut - väldigt bra faktiskt.

Ser du dig själv i ledningen för ett 5-klövern i majoritet?

– I ett sådant här samarbete är det viktigt att ha en stor ödmjukhet och att man diskuterar sig fram till lösningar. Men jag står mer än gärna till förfogande för ett fortsatt förtroende.