Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledande tidningar får hjälp – så fungerar nya mediestödet

Tidningar som inte har varit ledande i sitt bevakningsområde har under lång tid kunnat få omfattande driftsstöd från staten för att klara av sin verksamhet. Jönköpings-Posten, som är den ledande tidningen i sitt spridningsområde, har tidigare inte kunnat få något ekonomiskt stöd från staten. Men nu har reglerna förändrats och JP är i år mottagare av ett nyinfört mindre mediestöd.

Under de senaste tio åren har förutsättningarna för lokaltidningar i Sverige förändrats rejält. Andratidningar, den icke-dominerande tidningen på orten, som Folket i Eskilstuna och Dagbladet i Sundsvall har tvingats lägga ned. Andra konkurrerande lokaltidningar som Värmlands Folkblad i Karlstad, Östra Småland i Kalmar och Sydöstran i Karlskrona har delvis blivit införlivade med sina större lokala konkurrenter. Det har främst varit andratidningar på en ort som har beviljats driftstöd, ofta benämnt som presstöd.

– Driftsstödet som grundlades på 1970-talet riktade in sig på att stödja tidningar som hade svårt att konkurrera på annonsmarknaden. I dag går det att få stöd om tidningen har mindre än 30 procents hushållstäckning, säger Georg Lagerberg, enhetschef på MPRT (Myndigheten för press, radio och tv).

I beslutet om det nya mediestödet har en översyn gjorts och det har konstaterats att även de ledande lokaltidningarna kan vara i behov av stöd för att kunna fortsätta att bedriva journalistik.

– Nu betalar vi även ut pengar till medieföretag som ansökt om att de vill starta, förstärka eller bibehålla bevakning på vissa orter, säger Georg Lagerberg.

Starkt politiskt stöd

Arbetet med att se över förutsättningarna för presstödet påbörjades för några år sedan och utöver driftsstöd och distributionsstöd har MPRT nu även infört innovations- och utvecklingsstöd och stöd till lokal journalistik. JP är mottagare av det sistnämnda genom en heltidstjänst i Vaggeryd och Mullsjö under det närmaste året.

– Stödet för lokal journalistik är starkt bland riksdagspartierna. Satsningarna på mediestöd var inkluderade i både den borgerliga budget som röstades igenom i riksdagen i december och i det så kallade Januariavtalet, säger Georg Lagerberg.

Jönköpings-Posten beviljades stöd för utökad bevakning i Vaggeryd och Mullsjö, men inte för lokalbevakningen i Habo och Huskvarna.

– Där har vi även vägt in en bedömning om närheten till huvudorten och bedömt att behovet av stärkt bevakning är större i Vaggeryds- och Mullsjö kommuner, säger Georg Lagerberg.

Även andra medier

Under det första året är det främst lokaltidningar som blivit mottagare av det nya mediestödet.

– Jag tror dock att många andra medier som också har varit intresserade inte hann med att göra en ansökan denna gång. Mediestödet betalas inte bara ut till tidningar utan kan även inkludera andra medier som poddar, appar och bloggar, säger Georg Lagerberg.