Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Angrepp på infrastrukturen i Mullsjö

Artikel 10 av 14
Skadegörelse i Mullsjö
Visa alla artiklar

De sönderskurna bussdäcken i Mullsjö är inte vilken skadegörelse som helst. Att polisen inte anser sig kunna prioritera att visa sig på orten är allvarligt.

Skadegörelse kan vara en riktig struntsak. Den senaste tidens händelser i Mullsjö är närmast så långt ifrån det man kan komma. Natten till måndagen förstördes däcken på sju bussar hos bussbolaget Hällesta Buss i Mullsjö. Det var andra gången inom loppet av några veckor.

Tilltaget är inte bara en kännbar ekonomisk smocka för det drabbade företaget. Det får också stora konsekvenser för många, då barn inte kunde komma till skolan på vanligt vis på måndagen. Det är förstås ingen slump. Ingen stundens ingivelse hos kringdrivande ungdomar med för lite att göra – som klotter eller krossade rutor på en skola mycket väl kan vara.

Det är planerat, utstuderat och bör ses som ett angrepp på infrastrukturen i Mullsjö.

Polisen kommer inte ut till brottsplatsen. Myndighetens bedömning att det inte är meningsfullt att genomföra en brottsplatsundersökning då man inte kan förvänta sig att den ger några spaningsuppslag är säkert riktig. Det finns ingen anledning att ifrågasätta polisens kompetens.

Något som är viktigt att peka på är dock signalvärdet av att polisen just inte kommer. Det kan minska Mullsjöbornas upplevelse av trygghet och förtroende för polisen, men det är inte det allvarligaste.

Det är signalen till ungdomar att det går att begå brott utan risk. Man kan utföra storskaliga sabotage och samtidigt skratta rättsväsendet rakt i ansiktet. Det gör att en kriminell karriär på sikt kan framstå som ett rimligt alternativ.

Det är förstås lönlöst att skrika och kräva att polisen måste skicka en patrull för att titta på förstörda bussdäck eller öka närvaron i Mullsjö för att spana på intressanta individer. Det skulle innebära att något annat fick stå tillbaka och det är lämpligast att polisen själv prioriterar sin verksamhet. Det man måste komma åt är orsakerna till varför polisen inte anser sig kunna prioritera annorlunda.

I helgen presenterade regeringen sin lista med 34 punkter för att stärka samhället i kampen mot de kriminella gängen, efter de omtalade samtalen mellan alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna. Mycket på listan är bra, men där saknas förslag för att rensa bland polisens arbetsuppgifter.

Fortfarande kan poliser få ägna en stor del av sin arbetstid åt att hantera personer som varken misstänks för eller har drabbats av brott. Det kan handla om att transportera berusade till tillnyktringsceller eller personer med psykisk ohälsa till institutioner. Kort sagt saker som ligger utanför polisens kärnuppdrag och kunde utföras av någon annan.

När samtalen om gängkriminaliteten inleddes stod renodlingen av polisens uppdrag högst på rikspolischef Stefan Thornbergs önskelista. Han kallade det för "det enskilt snabbaste sättet att öka vår kapacitet". Det hade varit något att lyssna på.

Att Mullsjöborna inte kan få se skymten av en polisbil i anslutning till den senaste tidens händelser är ohållbart. Det är dags att låta poliser vara poliser.