Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Är SD rädda för sina egna opinionssiffror?

Det är inte lätt att reda ut turerna kring Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg.

Politik är en grym sport och med jämna mellanrum hamnar kandidater längre ned på listorna som ett "tack för kaffet". Men att på söndagskvällen skicka ut ett pressmeddelande där en kandidat inte bara stryks från listan utan också fråntas sitt partimedlemskap saknar motstycke. En modern form av tåg till Sibirien om det varit Sovjetunionen eller rådbråkning för att ta ett straff som historiskt användes för landsförrädare.

Enligt Winberg beror petningen på att hon varnade för ett misstänkt sexövergrepp inom partiet och ledarsidan kan i nuläget inte ta ställning i skuldfrågan. Sverigedemokraterna har milt sagt varit ett parti som haft skandaler men för att hitta något liknande måste man gå tillbaka till striderna inom Ny Demokrati i början av 1990-talet. Kanske skulle det dock kunna gå att dra paralleller till Liberalernas petning av Cecilia Wikström. Men det skedde i början av valrörelsen och Jan Björklund kunde peka på hennes styrelseuppdrag som ett konkret skäl till varför ledningen inte ville att hon skulle fortsätta i Bryssel.

När det gäller Winberg har det funnits mycket att invända mot hennes gärning i parlamentet men om hennes version stämmer, att hon tvingas bort för att hon larmat om ett misstänkt övergrepp, framstår det inte bara som ogenomtänkt utan rent av konstigt. Frågan är varför? Kanske räknade SD med att de skulle få tre mandat och har därför börjat bli rädda för opinionssiffrorna där vissa undersökningar pekar på att de blir större än Moderaterna. I så fall skulle Winberg bli invald i parlamentet och där göra mer skada än nytta om du frågar partiledningen. I alla fall att döma av dagens utveckling.

Frågan är om detta kommer påverka SD:s valresultat men det är omöjligt att sia om. Sverigedemokraterna är inte Ny Demokrati eftersom SD nu är väletablerade i svensk politik med en väloljad partiorganisation. Däremot måste man ställa frågan om behandlingen av Winberg var seriös. Om hon varit så pass illojal som partiledningen vill ge sken av borde hon ens ha hamnat på EU-listan? Samtidigt måste man fråga sig varför Kristina Winberg inte gick till media när det misstänkta övergreppet skulle ha inträffat för ett år sedan? Det är många frågor som inte har fått svar och för en utomstående betraktare framstår det helt enkelt som väldigt oprofessionellt eller rent av virrigt.