Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Det lönar sig med lugnare debatt

Äntligen fler ämnen än invandring.

På många sätt var årets sista partiledardebatt uppfriskande. Jan Björklund som snart kommer att avgå som partiledare för Liberalerna skippade många av sina inövade oneliners och målade en bred exposé över varför han engagerade sig i politiken och hans partiledarkollegor var lika artiga som en det förväntas vid en sådan stund. Det enda som kunde anmärkas på var presenterna från sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och centerpartiets Annie Lööf. Björklunds berömda skjorta i alla ära men en avgående partiledare förtjänar högtidligare gåvor än kläder.

När det gäller själva debatten verkar alla deltagare ha förstått att det inte längre är valrörelse och att det därför gäller att konstruktivt försöka lösa inrikespolitiska problem. Moderaternas Ulf Kristersson verkar äntligen ha kommit över att han – än så länge – inte är statsminister och det var befriande att han i attacken på statsminister Stefan Löfven inte bara talade integration samt kriminalitet utan även tog upp hur elbristen skadar Sverige och svenska företag. Likaså att Kristdemokraterna återigen lyfter sjukvården vilket länge har varit ett partiets paradfrågor.

Om man ska sammanfatta tempot så var det inte längre valrörelseaggressivt utan sakligt riksdagspolitiskt. Det var därför som Jimmie Åkesson faktiskt kan anses vara debattens förlorare. Förvisso går det att ha en del invändningar mot Löfvens försök att hålla ett nytt folkhemstal men statsministern hade rätt i att Åkesson faktiskt inte direkt kan göra anspråk på att vara Per Albin Hanssons efterträdare. När det inte handlar om migrationsrelaterade frågor står Sverigedemokraterna ofta svarslösa likt när Åkesson försökte förklara partiets klimatpolitik.

Förvisso var den globala uppvärmningen orsakad av människor men Åkesson hade inte satt sig in i resten av frågan. Det svaret kan ursäkta en medlem av ett ungdomsförbund med det var länge sedan Åkesson kunde skylla på att han var ung och oerfaren. Det var en debatt med få överraskningar men för en gångs skull visar den att svensk politik innehåller fler frågor än invandring.