PÅ SENARE TID har polisen hamnat i allmänhetens skottglugg.

Allt ifrån kårens omorganisation till rikspolischefen Dan Eliassons mindre lyckade kommentarer i samband med det tragiska mordet på flyktingboendet i Mölndal har bidragit till att samhället ömsom betraktar dem som bovar ömsom betraktar dem som hjältar, beroende på situationen.

NUFÖRTIDEN ÄR det dock allt oftare det förstnämnda som har övertaget.

Det står klart att polisen döms hårdare än någonsin, dels på grund av internets förmåga att få dåliga nyheter att sprida sig, dels för att det polariserade politiska samtalsklimatet som råder lämpar sig mycket väl för att misstänkliggöra polisens arbete och intentioner.

Nu står också polisens oförmåga att uppklara brott och mörka händelser som relaterar till asylboenden högt upp på debattlistan.

Vad polisen än gör tycks det bli fel, och reaktionerna de får motta är långtifrån milda. Ofta är kritiken befogad, men ibland går det överstyr.

HÖGLANDET ÄR inget undantag.

I helgen fick en polis i Eksjö sin familjebil vandaliserad genom att lacken repades och två däck skars sönder. På bilen hade någon ristat in "FTP" (fuck the police).

Dessutom skedde händelsen i polismannens egen trädgård, vilket inte bara är oerhört kränkande utan även en potentiellt farlig situation.

Vad gärningspersonen i det här fallet, och de personer som är illvilligt inställda till polisen i allmänhet, inte tycks vara medvetna om är att ett angrepp mot polisen indirekt är ett angrepp mot hela samhället.

I DAGSLÄGET står polisen mitt under en stor omorganisation som kommer ta lång tid att bli färdigetablerad.

TV4 Nyheterna rapporterade under tisdagsmorgonen att enligt en ny undersökning genomförd av Polisförbundet är det noll procent poliser som anser att polisen har blivit mer effektiv efter omorganisationen.

45 procent av polisen tror också att den nya organisationen kommer att bli mindre effektiv på sikt. Efter detta har Polisförbundet krävt en kriskommission.

Även internt dras polisen alltså med en framtidspessimism.

SAMTIDIGT SOM många ropar efter fler poliser har alla dessa slitningar istället orsakat ett annat problem: Det är allt fler poliser som själva lämnar sina jobb.

Därför ska vi värna om de poliser vi har kvar, de som vill stanna eftersom de gillar sitt jobb och tycker att de gör något bra för samhället.

Det räcker med de svårigheter som polisen får möta med omorganisationen och hoten/våldet på jobbet. De ska inte också behöva känna sig hotade på fritiden.

Det är ju för allmänheten som enskilda poliser fortsätter med sitt arbete. Om inte allmänheten står bakom dem är steget till resignation bara en bit bort.