Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Hög svansföring rimmar illa med debatturné

Det är skillnad på att debattera och ha gemensamma pressträffar.

Det finns en lång tradition bland Liberalerna och tidigare Folkpartiet att ”ta debatten” med Sverigedemokrater och deras likasinnade. I valrörelsen 1991 var Bengt Westerberg bland de första att konfrontera Ny Demokrati och på sin tid mötte Lars Leijonborg Dansk Folkepartis dåvarande partiledare Pia Kjærsgaard i svensk tv. Därför går det att ha full förståelse för att Jan Björklund nu ger sig ut på EU-turné tillsammans med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Initiativet kan till och med ses som lovvärt då de båda bedyrar att de vill öka intresset för EU-valet och få upp valdeltagandet. Men när det gäller just Jan Björklund är det värt att betänka att han ägnat stora delar av sin tid efter Alliansregeringen åt att varna för Sverigedemokraterna. Tillsammans med Annie Lööf valde att han att bryta upp Allianssamarbetet för att sagda parti inte skulle få inflytande. Han har till och med sagt att han lovade sina barn att inte ge SD inflytande i svensk politik. Därför är det underligt att han nu väljer att ge partiet exponering i form av en gemensam debatturné.

Kanske handlar det om något så pass vanligt som röstmaximering. Björklund hoppas helt enkelt på att den stenhårda medieexponeringen ska locka väljare till ett parti som nu riskerar att åka ur Europaparlamentet. Det är inte heller något fel med detta eftersom varje politiker bör sträva efter att få ett så pass maximalt stort genomslag för sin politik som möjligt. Samtidigt är det skillnad på att debattera meningsmotståndare och anordna gemensamma presskonferenser som lika gärna kunde ha handlat om lagförslag eller andra former av samarbeten.

Kort och gott skulle det kunna gå att kalla Jan Björklunds politiska taktiserande för en form av dubbelmoral. Sverigedemokraterna behöver inte debatturnén mot Liberalerna för de kommer mötas ändå. Björklund behöver dock alla väljare som han i nuläget kan få och därför finns det fog för att kalla debattutspelet för renodlad desperation. Hans politiska arv står på spel och det är därför han nu har satsat allt på ett kort för att rädda kvar partiet i EU-parlamentet.