Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Koalitionen serverar kalla besparingar åt de äldre

Mikromat ska spara tio miljoner. Det är inte värdigt de äldre.

Äldrenämnden i Jönköpings kommun behöver spara pengar. Utan åtgärder kan underskottet annars vara 33 miljoner kronor år 2022. Det lär inte koalitionen bestående av S, MP, C och L lyckas rå på i första taget, som JP kunde berätta om på torsdagen (16/1).

Tanken är att hemtjänsten ska köpa in färdiglagad fryst mat som levereras veckovis till de äldre som får värma sin egen mat. Det skulle ha sparat 880 timmar i veckan för hemtjänstpersonalen samt tio miljoner kronor årligen. Men förslaget är djupt ovärdigt. Därtill är det dödfött.

Bara sju procent av de äldre har tidigare sagt att de kan tänka sig en sådan lösning. Övriga partier motsätter sig på goda grunder frysmat. Redan i oktober förra året, när ett liknande förslag lades fram, signalerade kommunfullmäktige att koalitionen saknade stöd.

Då var kyld mat tänkt som ett alternativ till den varma maten, men volymerna var för små för att leverantörer skulle få ekonomi i det hela. Koalitionen har därför justerat sitt förslag något, och lade på torsdagen fram en nygammal version – som inte heller duger.

Framöver är tanken att ingen får välja på kall eller varm mat. Det skulle göra uppdraget lönsamt för den aktör det faller på, och äldrenämnden lyckas med sina besparingar. Men hur kan Jönköpings liberaler, med nämndordförande Ann-Marie Hedlund (L) i spetsen, mena att valfriheten ökar? I praktiken blir det till en kommunal manipulation av marknaden.

En välfungerande marknad sänker priser genom konkurrens. Men koalitionens förslag bygger på att bara ett företag ska sköta allt för att matlådeproduktionen ska gå plus. Det är som att kommunen delar ut ett tillstånd att bedriva monopol med skattebetalarnas pengar. Det kommer i längden leda till högre priser.

Det betyder dessutom att de tio årliga miljonerna i besparingar drivs av privata och mer effektiva verksamheter. De kommunala verksamheterna får inga incitament att hantera skattemedel mer effektivt.

Skulle förslaget bli verklighet innebär det att kommunen varje dag ställer fram varm mat på sina äldreboenden men låter de hemmaboende få nöja sig med veckovisa leveranser av matlådor. Det är inte värdigt att låta vissa sitta och äta ur en bytta medan andra får äta nylagad mat på tallrik.

Sådant verkar koalitionen inte ha tänkt på, eller så vill de inte förstå. Att de, med sin tjänstemannakapacitet i ryggen, inte lyckas prestera mer än en kopia på sitt eget förslag hela tre månader senare är inget annat än ett grovt politiskt misslyckande. Att de därtill tror att fullmäktige skulle ändrat uppfattning utan eftergifter tangerar det absurda. Så kan man inte bedriva politik.

Tyvärr tycks inte oppositionen ha kommit mycket längre. Kommunalråd Andreas Sturesson (KD) säger sig ha ett förslag om att ”andra personalgrupper” ska sköta matleveranserna, vilket Sturesson menar skulle skapa nya arbetstillfällen.

Men hemtjänstens matleveranser är ingen arbetsskapande maskin. Poängen är inte att matleveranserna ska skapa mer arbete utan mindre. Det tycks inte som att någon politiker har bra svar på hur kommunens äldre ska få sin mat i framtiden. Det enda positiva med det är att de kan få behålla sin varma mat ett tag till.