Den som gapar efter mycket mister inte alltid hela stycket, men ibland flera stycken. EU-parlamentariker, alltså. För KD:s del innebar sannolikt den senaste veckans svårigheter att partiet snuvas på det tredje mandat det hade hoppats på. Det innebär att tredjenamnet Liza-Maria Norlin inte tar plats i Europaparlamentet. Det är synd. För hon skulle ha fungerat som en välbehövlig motvikt till Sara Skyttedal.

Det finns mycket att säga om Kristdemokraternas toppkandidat. Balanserad, sympatisk och mogen är inte rätt ord. De kan i stället användas för att beskriva just Liza-Maria Norlin, vilket blev tydligt när tre partier bjöd in till lokal EU-valsdebatt förra veckan. Sundsvallsbon Norlin passerade Jönköping under sin turné genom södra och västra Sverige, och ägnade tisdagskvällen åt att debattera Europafrågor tillsammans med Liberalernas förbundsordförande i Jönköpings län, Anders Rickman, och Eric Luth från Centerpartiet som båda två också kandiderade i valet.

Samtalet visade på skillnader inte minst mellan L och KD, i synnerhet i synen på hur omfattande EU-samarbetet ska vara. Kvällen bjöd på intressanta ställningstaganden och argument, och blev även ett bevis på att det går att debattera konstruktivt utan att bråka högljutt bara för sakens skull. Den som har hört Norlins kunniga och respektfulla sätt att diskutera samhällsfrågor med meningsmotståndare kommer lätt fram till den självklara slutsatsen: Hon borde ha varit Kristdemokraternas toppkandidat. Nu får hon stanna hemma i Sverige och se listans etta och tvåa flyga ner till Bryssel.

Trots en stadig uppgång i opinionen räckte det alltså inte ända fram.

I Jönköpings län blev KD tredje största parti med 15,2 procents väljarstöd, enligt preliminära siffror på måndagen. För Jönköpings kommun ser det ut att bli 14,8 procent. Det är betydligt högre än riksresultatet på 8,7 procent, men innebär ändå att väljarstödet i kommunen backar med två procentenheter jämfört med EU-valet 2014. Det förvånar inte. Nedgången på riksnivå beror sannolikt på att Lars Adaktussons abortmotstånd har skrämt bort en del av de unga kvinnor som den senaste tiden har lockats till Ebba Busch Thors konservativa feminism. Kärnväljarna i Jönköping kan tvärtom ha valt bort KD på grund av den relativt nya retorik som förs fram av Sara Skyttedal. Ett förstanamn som hellre talar om människor som ”dumpuckon” än att lyfta fram klassiska, kristdemokratiska värderingar som allas lika värde, har kort sagt inte mycket att hämta i ett klassiskt KD-fäste som Jönköping.

Lite förvånande är det ändå att KD-topparna tyckte synd om sig själva hela förra veckan, och ägnade dagarna före valet åt att klaga över hur dumma alla var. Skyttedal blev visserligen hårt ansatt under SVT:s slutdebatt i fredags – inte minst av Heléne Fritzons onödiga inlägg om sportbilar och handväskor – och bemötte de flesta påhopp med att de var ”ovärdiga”. Nästan ironiskt, med tanke på att hon själv verkar se det som ett självändamål att provocera.

Nog kan det vara skönt för partiledaren att skicka en av partiets mest besvärliga frontfigurer till Bryssel. Europeiska unionen, däremot, skulle vinna på EU-positiva parlamentariker som uttryckte sig lite mer lagom.