Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Lööfs skatteutspel för landsbygden är mer symbol än verklighet

Attack är Centerns bästa försvar för att inte tappa landsbygdsväljarna.

Att kliva upp på Almedalsscenen dagen efter Nyamko Sabuni (L) kräver sin kvinna. Annie Lööf (C) är den kvinnan. Åtta år som partiledare ger rutin och självsäkerhet. Men det är tydligt att Centerpartiet inser att det gäller att vara offensiv för att inte tappa liberala väljare utanför storstäderna.

Av naturliga skäl var intresset för Liberalerna extra stort när den nya partiledaren gjorde entré på partiets dag i onsdags. Efter månader av strider internt och kamp om väljarna externt var det äntligen dags för en nystart. Omkring 3 100 personer var på plats för att se Sabuni tala i Almedalen, att jämföra med Jonas Sjöstedts (V) ynka 300 och Per Bolunds (MP) 1 600, detta trots att den senare liksom Sabuni är färsk i sin roll som språkrör.

När turen gick till Centerpartiet var Annie Lööf tvungen att övertrumfa den nya L-ledaren. Och hon gjorde det genom att tala direkt till kärnväljarna – boende i gles- och landsbygd. Förslaget om ett höjt grundavdrag för avfolkningskommuner är tänkt att minska den orättvisa skatteklyftan, som blir alltmer märkbar när ett fåtal landsbygdsbor ska försörja allt fler. Det är lovvärt att ett parti prioriterar frågan genom konkreta idéer – ofta lyfts stad-land-problematiken med luddiga formuleringar och svepande förklaringar om hur den ska lösas.

Om C-förslaget blev verklighet skulle medianinkomsttagaren i främst nordvästra Sverige, där de demografiska utmaningarna är som störst, få 3 700 kronor mer i plånboken varje år. Det kan tyckas vara småpengar utslaget per månad, men skulle göra skillnad för pensionärer och andra grupper där många lever på marginalen. Det skulle även bryta den negativa spiralen att kommuner anser sig tvungna att successivt höja skatten i takt med att invånarna i arbetsför ålder blir färre.

Sannolikt hoppas Centern att utspelet inte bara ska få befintliga sympatisörer att stanna kvar, utan locka väljare från både MP, KD och även en och annan som slentrianröstar på S. När Annie Lööf under torsdagen talade om att värna den grundläggande servicen och välfärden på landsbygden i stället för ”kommunala skrytbyggen” lät hon nästan som Ebba Busch Thor (KD) som ofta tar tillfället i akt att varna för just kostsamma, kommunala satsningar som inte hör till kärnverksamheten.

Några konkreta svar gav C-ledaren dock inte om när hon räknar med att få igenom sitt förslag. De 2,9 miljarder per år som reformen skulle kosta kan enligt henne tas från de 15 miljarder som har avsatts till grön skatteväxling. Men inför höstens budgetförhandling är det kört. Eftersom tiden före höstbudgeten är knapp får C i stället förlita sig på sin förhandlingsförmåga under resten av mandatperioden.

Centerpartiets Almedalsutspel kommer knappast att bli verklighet, men fyller en viktig funktion: att visa hur skattesänkningar kan gynna dem med lägst inkomster.

Finansminister Magdalena Andersson (S) bör bemöta förslaget för minskad skatteklyfta på fredagen under Socialdemokraternas dag i Almedalen. Det blir allt svårare att trovärdigt propagera för höjda skatter.