Kriminalitet och våld oroar svenskarna mest. Det visar en undersökning beställd av Ekot, Sveriges Radio.

Både kvinnor och män har svarat att säkerhetsfrågorna är mest oroande inför framtiden. I övrigt varierar statistiken.

För kvinnor kommer klimatet på en andraplats, och flyktingfrågan och vården på en delad tredjeplats. Männen anser däremot flyktingfrågan vara mer oroande än klimatet.

Att kriminalitet oroar svenskarna är inte förvånande.

Den som följt de senaste dygnens medierapportering kan konstatera att det skett fem mord bara i Stockholm inom loppet av 36 timmar.

Flera av dåden misstänks ha kopplingar till gängkriminalitet. En av de döda är enligt Aftonbladet en ledargestalt i närverket Lejonen, ett kriminellt gäng som bedriver narkotikahandel och har kopplats samman med grova våldsdåd.

År 2015 dog 103 personer genom mord eller dråp. Statistiken för 2016 kommer snart. Mycket tyder på att morden ökat. Men med tanke på hur 2017 börjat finns en stor risk att det blir det värsta året på länge.

Undersökningen från Sveriges Radio visar att statistiken över svenskarnas oro ser annorlunda ut än för några år sedan. Mellan 2013 och 2014 fick ett antal svenskar samma fråga, tillsammans med några svarsalternativ.

Då svarade de flesta att de var mycket oroade för klimatförändringarna, nynazism och terrorism (SOM-undersökningen 2013 och 2014). Alla dessa områden placerar sig i dag betydligt längre ner på listan över oroande ämnen vid den nya undersökningen.

Det är knappast för att klimatförändringarna hindrats. Nazisterna är mer organiserade än på länge och de senaste årens terrordåd i vårt närområde torde snarare ha ökat oron än mildrat den.

Sanningen är nog att det som oroade mest 2013 och 2014 fortfarande är oroväckande, men har tappat placeringar av saker som är än värre och måste hanteras akut, såsom den ökade kriminaliteten.

För det är inte bara antalet mord som ökar. Fler kvinnor blir utsatta för sexualbrott och på många platser har det blivit mer otryggt att vistas.

I Uppsala rör sig mängder med ensamkommande ungdomar, främst från Afghanistan, kring stadens centralstation. De gömmer sig i underjordiska gångar där de tar tunga droger.

100 ensamkommande ungdomar i Uppsala uppges vara fast i tungt missbruk av heroin, vilket de finansierar genom stölder och rån. Sådant beteende skapar otrygghet.

Regeringen har stora utmaningar framför sig. Men man verkar inte ha följt med i utvecklingen. Som regering måste man hantera svåra politiska frågor, men den väntar ständigt in i det sista med att göra någonting.

Detsamma gällde vid migrationsvågen hösten 2015.

I stället för att ta tag i problemen på hemmaplan oroar statsministern sig för bilden av Sverige utomlands. Det är lättare att fokusera på symbolpolitik än att föreslå riktiga åtgärder.

Men det är hög tid för regeringen att byta fokus och ta tag i de riktiga problemen.