Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Nya partiets val kastar oss tillbaka till osäkerheten

Bevara Akutsjukhusen (BA) går alltså ihop med Socialdemokraterna i stället för med alliansen. Därmed kastas regionen tillbaka till ett mycket osäkert politiskt läge.

Det började alltmer se ut som om det nya partiet i regionfullmäktige skulle ingå samarbete med alliansen, vilket ledarsidan skrev om i måndags. Det skulle ha gett 41 mandat och därmed majoritet. Alliansens förhandlare Anders Gustafsson (M) bekräftar att förhandlingarna med BA var mycket långt gångna när partiet plötsligt drog sig ur och på lördagsmorgonen i stället gick ut med att man undertecknat ett samverkansavtal med Socialdemokraterna.

Sakpolitiskt finns det skäl att förstå partiets val. BA bildades i mångt och mycket som en reaktion på den sjukhuspolitik som regionen fört under alliansens ledning den senaste mandatperioden. Och även om det bitvis varit på ett oppositionspartis pliktskyldiga vis, så har Socialdemokraterna protesterat. Ändå finns det inget som tyder på att alliansen och BA inte hade kunnat forma ett handlingskraftigt styre, sedan alliansen presenterat ett budgetförslag med kraftiga satsningar på sjukvården.

Enligt förhandlare Gustafsson visade BA inte inställningen att de ville ingå i en majoritet utan ser sitt parti som fria opponenter. Via Facebook motiverade också BA sitt beslut om samverkan främst med att det ger partiet en väg in till nämnderna.

S uppges nu ha bjudit in KD till samtal om regionstyret. Antagligen av två skäl – partiet är tillräckligt stort för att ge majoritet och har tydligt markerat att man vill hålla SD på armlängds avstånd.

Här tål det att påminnas från vilken svag position S rävspelar om makten. Partiet backade sju mandat i valet (händelsevis lika många som BA fick). MP backade ett mandat till tre, medan V ligger kvar på sina fyra. Även förstärkt med BA är alltså det "rödgröna blocket" mindre än före valet. Majoriteten är långt borta. Därtill kan man ifrågasätta på vilka premisser V räknas in i det parlamentariska underlaget. S och MP går fram med en gemensam budgetmotion, medan V har en egen.

Vilken politik de rödgröna, BA och KD eller något annat alliansparti skulle kunna enas om är inte heller helt lätt att föreställa sig. Inget borgerligt parti kan seriöst överväga att ens tacka ja till sådana samtal utan garantier om att Vänsterpartiets inflytande måste bli noll.

Det är bara att beklaga att BA inte bara sagt nej till ett styre där de skulle ha getts inflytande över politiken utan också kastat in regionpolitiken i ett mycket osäkert läge.