Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Rätt kameraövervakning gör ingen skada

Bra att polisen vill få ordning i centrum.

Det kan vara stökigt i centrala Jönköping med både bråk och skadegörelse. Därför är det bara att applådera att polisen nu vill öka sina trygghetsbevarande insatser genom kameraövervakning. Förutom att dessa kan ha en avskräckande effekt ger det också bevis för att kunna följa upp brott och se till att de ansvariga straffas. Men det är ingen universalmedicin för att bekämpa all brottslighet och därför är det välkommet att polisen också måste ansöka om tillstånd. Datainspektionens prövorätt finns till för att säkra medborgarnas integritet. Det är också något som man alltid ska ta på allvar i ett samhälle som blir allt mer övervakat.

Likaså får man inte tro att det "endast räcker med kameror" då det ofta handlar om att synliga poliser ökar tryggheten på gator och torg. Det riskerar annars att exempelvis bli en brittisk utveckling där man har för stor tilltro till att kameror alltid kommer att minska frekvensen av brott.

Att polisen har valt områden som Västra Storgatan, Piren och Trädgårdsgatan beror till syvende och sist på att där rör sig många människor sent på natten. Det är välkommet att Jönköping och är en krog och restaurangstad. Det måste också vara en trygg stad och det är därför som det behövs övervakningskameror som ett extra element för att skapa tryggheten. Men det tål att upprepas att detta inte är den enda lösningen.

Sålunda ska övervakningskameror i Jönköping välkomnas men de ska absolut inte ses som en form av universallösning utan snarare som ett komplement till polisens dagliga arbete. Det är därför helt rätt att de ska få tillgången till detta komplement och förhoppningsvis ger Datainspektionen skulle tillåtelse att kamerorna ska få sättas upp. Kort och gott ska övervakningskameror välkomnas om de används med en mått av sunt förnuft.