Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Robotarna hjälper oss att räcka till

Som en våg har digitaliseringen svept in och påverkat våra yrkes- och privatliv. Det fascinerar många, och skrämmer vissa.

Men det är inte första gången människan ryggar tillbaka inför snabba förändringar. Det är värt att tänka på i ett land som befinner sig i teknisk framkant. Inte för att hindra utvecklingen, utan snarare för att förstå behovet av information när hjulen snurrar snabbt och tekniken gör entré i en större del av vår tillvaro.

Sverige ligger i topp när det gäller användningen av industrirobotar, vilket nyhetsbyrån TT nyligen rapporterade. Bara fyra länder – Sydkorea, Singapore, Japan och Tyskland – klår oss, och jämfört med genomsnittet i Europa är användningen av industrirobotar mer än dubbelt så intensiv.

Rätt använt kan digitalisering och AI, artificiell intelligens, ge företag konkurrensfördelar och avlasta anställda tunga och/eller monotona arbetsuppgifter. Inte minst vården är ett område med oerhörd utvecklingspotential, när alltför få mänskliga händer ska räcka till för en allt större grupp äldre. Det är samma sak inom exempelvis socialtjänsten; vi minns Trelleborg och Kungsbacka där införandet av digitaliserad biståndsprövning rörde upp känslor och ledde till uppsägningar.

Även om innovationsandan inom industrin och akademin är stor, finns det forskare som vill höja ett varningens finger. En av dessa skeptiker än Jan Nolin, professor vid Högskolan i Borås. Han – och en del andra med honom – fruktar att allt färre kommer att ha ett jobb att gå till i takt med att robotarna tar över våra sysslor.

Och visst, en del uppgifter inom vissa yrken kommer att försvinna. Men är det något som är beständigt genom historien så är det rädslan inför snabb utveckling. Så var det när ångmaskinen skapade den första industriella revolutionen, när elektriciteten gjorde nästa möjlig, och alltså även nu när it står bakom den tredje omvandlingen inom industrin.

På tisdag inleds Elmia Subcontractor, en underleverantörsmässa som i år fokuserar på bland annat den digitala omställningen och hur ny teknik utmanar.

Naturligtvis ska teknik användas med förnuft, teknik existerar inte för sin egen skull utan för att underlätta för människor. Men att avfärda robotar skulle bli som att simma motströms i decennier framöver: bakåtsträvande och utmattande.

De 1 200 utställarna från ett 30-tal länder, som under veckan finns på plats på Elmia, föredrar garanterat att rida på vågen. Det ska vi vara glada för.