Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Självklart ska fasaderna smyckas

Regler är till för att underlätta och inte försvåra.

Det är bra att ett samhälle har gemensamma regler men regler finns inte till för reglernas skull. Då blir det istället onödig byråkrati som hämmar utveckling och mestadels försörjer de som ska se till att reglerna efterlevs. En sådan situation har uppstått i Jönköping när butiksinnehavare inte får smycka sina fasader om de inte har ett tillstånd. Detta kunde JP avslöja förra veckan och det är bara att applådera att butiksinnehavarnas protester nu har lett till förändring.

Kommunalrådet Mona Forsberg (S) tog till sig av kritiken och bjöd butiksinnehavare på frukost för att höra om deras syn på saken: "Nu har vi lyssnat på näringsidkarna och även samtalat med polis och upplever att vi har en större samsyn om riktlinjerna i stadsmiljöprogrammet. Det tror jag de flesta tycker är en bra väg framåt. Vi kommer framöver följa upp hur riktlinjerna efterlevs". Sålunda står det fritt fram att dekorera sin fasad utan tillstånd om man följer de regler som är uppsatta av kommunen som maxavståndet från fasaden vilket är till för att förhindra eventuella trafikfaror.

Efter JP:s granskning kunde Mona Forsberg benhårt att hållit fast vid att tillstånd krävs men hon valde istället att ta till sig av kritiken och lyssna på berörda parter. Hon har agerat på det sättet som en lyhörd folkvald ska göra och för Jönköpings bästa. För det ska hon ha en varm applåd och fler borde följa hennes exempel. Jönköpings butiker kommer nu kunna att piffa till ofta gråa eller bruna sten och träfasader vilket inte bara gör staden mer levande utan också kommer att locka till sig fler kunder. Mer kunder betyder högre omsättning och därmed också mer skattepengar. Mer skattepengar frigör mer resurser och bidrar till att Jönköping också i framtiden kommer att vara en levande stad.

I detta fall har ansvariga politiker och andra beslutsfattare agerat helt rätt. Det visar dessutom att lokal journalistik faktiskt kan göra skillnad och bidra till en bättre stad för både besökare och lokalinvånare.