Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Självklart sticker sparkraven i ögonen

Ibland är det lätt att bli populist som när JP kan avslöja att Jönköpings förskolor kan drabbas av tuffa besparingskrav.

Barngrupperna växer samtidigt som politikerna vill strama åt plånboken. Frågan som infinner sig är hur ansvariga politiker resonerar? Om barngrupperna växer borde man väl åtminstone försöka att skjuta till resurser. Lägg också till att det tidigare inte funnits betänkligheter att öppna plånboken som när det handlade om ”Gladiatorutställningen” som milt uttryckt blev ett fiasko. Det finns ännu fler exempel på förtroendevalda som gärna spenderar på just sina egna favoritprojekt. Tyvärr är kommunalt slöseri något som man ofta läser om.

Nu säger en vän av ordning att detta är två olika budgetposter vilket självklart stämmer. Likaså är det troligt att ansvariga för förskolan har vänt på varenda sten när det gäller finansieringen för förtroendevalda vill helst av allt inte administrera nedskärningar och speciellt inte för barn och äldre. De som väljer att engagera sig politiskt vill faktiskt förändra världen till det bättre vilket tål att tänkas på i en tid då politikerföraktet ständigt firar nya triumfer.

Vad som dock är anmärkningsvärt är att man låtit utvecklingen gå så här långt. Det har funnits varningstecken tidigare och då hade det varit ett lägligt tillfälle att rationalisera verksamheten för att förhindra ännu värre besparingar. Lägg också till att väljare inte är dumma utan snabbt inser om en verksamhet har försämrats. Så går det inte heller att glömma bort exemplen med gladiatorer eller andra ”satsningar” som inte riktigt har betalat igen sig.

Det är därför som ansvariga politiker för vara beredda på rejäl kritik för nedskärningarna inom förskolan. För det drabbar i slutändan barnen och det är rent ut sagt kontraproduktivt att göra det just när barngrupperna växer. I slutändan kommer det att drabba barnen som faktiskt är framtidens Jönköpingsbor. Deras föräldrar röstar och en dag kommer de själva att göra det.