Kan vården bota KD? Det är för tidigt att säga, men klart är att partiet nu lyfter fram sjukvården som valfråga. Läget för patienten, förlåt partiet, får beskrivas som kritiskt. Men av detta märks ingenting hos dess partiledare. Ebba Busch Thor var tvärtom taggad till tänderna under partiets dag i Almedalen. I motsats till Stefan Löfven (S) — som dagen före undvek Almedalsvimlet så gott han kunde — pressade KD-ledaren in så många framträdanden som möjligt.

Den retoriskt skickliga och engagerade Busch Thor trivs uppenbarligen på scen och framför kameran, men i ärlighetens namn har hon inget alternativ.

Höstens val är en folkomröstning om välfärden, säger Stefan Löfven (S). Den 9 september blir ett värderingsval, kontrar Ebba Busch Thor.

Båda partiledarna kämpar med historiskt usla opinionssiffror, men för KD handlar det om att vinna eller försvinna. Och nu lyfts alltså sjukvården fram som stärkande medicin.

I det reformpaket som presenterades på fredagen finns bland annat ett förslag för bemanningskrisen inom vården på sommaren. När landets sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal går på semester skenar vårdköerna. KD-ledaren återkom flera gånger till att köerna förra året steg från 88 000 till 133 000 patienter. För att säkra bemanningen på sjukhus och vårdcentraler föreslås därför en bonus för personal som kan tänka sig att jobba under de sex mest kritiska högsommarveckorna. Legitimerad vårdpersonal ska lockas med en 50-procentig löneökning, och övrig vårdpersonal får ett tillskott på 25 procent.

Bonusen bör inte vara permanent. Den är däremot en utmärkt nödlösning för att hantera situationen på kort sikt. Naturligtvis ska även vårdpersonal kunna njuta av den svenska sommaren, men fördelen med KD-förslaget är att det rör sig om ett erbjudande. Många föräldrar med barn i förskole- och skolåldern lär föredra att vara lediga under sommarlovet, men nog finns det medarbetare som kan tänka sig sen semester framåt augusti, september, och dessutom med ett rejält tillskott i semesterkassan?

Vårdköerna i Jönköping hör visserligen till landets kortaste, men en tillräcklig bemanning skulle få stor effekt på verksamheter som inte kan stänga eller dra ner, som förlossningen. Det skulle gynna både personal och blivande föräldrar.

Köerna diskuterades inte bara under KD:s dag, utan även tidigare i veckan. Kristdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson, Acko Ankarberg Johansson från Jönköping, drabbade under onsdagen samman i en debatt med socialminister Annika Strandhäll (S). Strandhäll strödde upprepade gånger salt i det kristdemokratiska såret genom att antyda att KD knappast kommer att hålla sig kvar i riksdagen, och att om de trots allt klamrar sig fast inte kan räkna med någon stor makt i en Alliansregering.

Det har socialministern rätt i. Men där KD faktiskt presenterar konkreta förslag för snabb förändring, levererar S vaga löften om ”mer resurser”, efter att ha regerat en mandatperiod då vårdköerna har ökat rejält.

För KD:s del är vårdkön två månader. Den 9 september väntar hälsoundersökning.