Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Vad är det för fel med att låta oss få festa till klockan 03?

Det senaste förslaget för att förlänga öppettiderna på krogen i Jönköping är för försiktigt. Nu har kommunen ett gyllene tillfälle att komma med något bättre.

Diskussionen om öppettider på krogen i Jönköping har pågått i årtionden. Den allmänna bilden är att Jönköping – Smålands Jerusalem – alltid haft en njugg inställning till saker som alkoholtillstånd och när nattklubbar ska stänga.

Ett knappt 40-tal krogar har i dag tillstånd att ha baren öppen till klockan 02 inomhus. På juldagen, nyårsafton och påskafton finns möjlighet att ha öppet en timme längre. För omkring tre år sedan pratades det om en ny diskussion som skulle leda till bättre villkor för krögarna, men inget hände. Förra året väcktes diskussionen igen och ett förslag skulle läggas fram i höstas, men saken har fått bero över årsskiftet.

Krögarna är inte direkt fyllda av optimism. Det är inte undra på, för det förslag som nästan kom upp på bordet innebar inte några långtgående förändringar. Möjlighet att hålla öppet till klockan 03 ytterligare fem gånger per år – dessutom med krav på att tillfällena måste vara kopplade till ett större evenemang – skulle inte förändra mycket.

Att förslaget inte kom upp för beslut är bra. Nu har den styrande koalitionen ett gyllene tillfälle att komma med något vassare.

Jönköping må vara Smålands Jerusalem, men staden är mer än så. Den är navet i en tillväxtregion. Den är en mäss- och evenemangsstad som lockar stora mängder av besökare utifrån som gärna vill gå på nattklubb när Dreamhack eller mässan på Elmia har stängt för kvällen. Inte minst är Jönköping en studentstad som på detta område inte alls kan mäta sig med Lund, Uppsala, Linköping eller ens Växjö när det gäller utbud.

En rimlig utgångspunkt för ett nytt förslag vore att generöst öka antalet tillfällen då öppet till 03 tillåts. Krav på att det måste sammanfalla med ett evenemang i staden bör också slopas – för sådana inskränkningar tyder inte på lyhördhet gentemot näringsidkarna. De känner sin publik och avgör bäst när det kan vara önskvärt och lönsamt att hålla öppet längre. Därmed förstås inte sagt att det ska vara en rättighet att alltid få en ansökan godkänd. Självklart måste hänsyn tas till närboende och till polisens erfarenheter av var det kan bli stökigt eller av andra skäl vara olämpligt.

Efter en försöksperiod på låt säga två år kan förändringen utvärderas. Erfarenhet från Västerås visar att farhågor om ökad brottslighet och att centralt boende ska känna sig störda inte är befogade (JP 20/7). Märks inga påtagliga negativa konsekvenser i Jönköping under försöksperioden ska det kanske gå att ha öppet till 03 på alla fredagar, lördagar och dagar före röd dag.

På så sätt kan Jönköping ta viktiga steg mot att bli en attraktiv studentstad och slippa tröttsamma gliringar på temat Jerusalem.