Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Väljarna förtjänar ett besked om arenan före valet

Turerna kring en ny arena i Jönköping har pågått över fyra decennier. Ett tag såg det ut som att en lösning var att vänta före sommaren, eller åtminstone i god tid före höstens val. I mars diskuterade Ann-Mari Nilsson (C) och Ilan De Basso (S) frågan under ett webb-tv-sänt panelsamtal på jp.se. De var överens om mycket, bland annat om ambitionen att så snabbt som möjligt lämna ett besked till kommuninvånarna om var, när och till vilken prislapp en fotbollsarena ska byggas. Centerpartiets och Socialdemokraternas respektive företrädare var hoppfulla inför de kommande diskussionerna, men lät även antyda att alla partier inte visade samma vilja att bjuda till.

Nu står det klart att Kristdemokraterna hotar att göra arenan till valfråga. Kortsiktigt kan det gynna partiet. Förlorarna är väljarna, som tvingas vänta orimligt länge på besked om hur deras skattemedel är tänkta att användas.

Till skillnad från övriga partier, som vill undvika att släpa med sig frågan in i valrörelsen, har KD mycket att vinna på strategin att förhala beslutet.

Under kommundagarna i Jönköping i början av mars tog KD-ledaren Ebba Busch Thor upp Jönköpings kristdemokraters arenamotstånd som ett gott exempel. Nya äldreboenden och andra välfärdssatsningar ska gå före idrottsanläggningar, var budskapet. Väl medveten om stödet från partiledningen i Stockholm kan kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) vara trygg i sitt utspel.

Valtaktiskt går det att förstå. När Moderaterna på riksnivå sjunker mot 20 procent lär viljan att stödrösta på KD minska. Och läget är kritiskt med tanke på att KD i de senaste valen har varit beroende av stödröster för att kravla sig över riksdagens fyraprocentsspärr.

Arenasatsningar är inte bara en lokal fråga, utan har under våren även tagits upp av riksmedier. Ett av förespråkarnas starkaste argument — att en arena ger tillväxt som gynnar hela kommunen och länet — fick sig en törn i samband med Sveriges Radios granskning av arenor runtom i landet. Den visade att få kommuner vill uppfattas som nejsägare och därför investerar stora summor för att elitidrott ska kunna spelas på hemmaplan, men att satsningarna sällan går runt ekonomiskt.

Det är intressant information. Å andra sidan: den kommun som aldrig tänker utanför välfärdsboxen halkar garanterat efter utvecklingsmässigt.

Klart är däremot att även svåra frågor till slut kräver tydliga besked. Från sin position på läktaren har Jönköpingsborna visat tålamod under lång tid. Det är inte någon särskilt underhållande match publiken tvingas se. När en av spelarna maskar drabbas både motspelarna och publiken.