Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Vem vågar utmana en liberal?

Artikel 8 av 12
#jkpgåsikt: Valet 2018
Visa alla artiklar

Rubrikens fråga är relevant. Vem vågar egentligen utmana en liberal tolv dagar före valet? Ingen, skulle det visa sig på tisdagskvällen när Jönköpings-Postens #jkpgåsikt arrangerade valdebatt på Harrys. Ett av inslagen bestod av valdueller där deltagarna, varje lokalt kommunfullmäktigepartis toppnamn till kommunvalet, inte på förhand visste vem eller om vad de skulle få debattera. Sju av åtta politiker kallades upp för att ge sin syn på en aktuell fråga. Det visade sig snart att Liberalernas David Gerson var den enda som inte blev utmanad.

Sådana är spelets regler, men utfallet är trots allt beklagligt av flera orsaker. Den korta förklaringen är att publiken och webb-tv-tittarna därmed fick lyssna till mer av exempelvis vänsterpartistiskt kapitalförakt eller sverigedemokratiskt bilvurmande. En något längre beskrivning blir att potentiella väljare även snuvades på besked om hur Liberalerna i Jönköping vill prioritera företagares villkor och därmed möjligheten att öka de skatteintäkter som är så viktiga för välfärden. Jönköpingsborna hade också förtjänat att höra mer om de stigande skolresultaten och hur trenden kan fortsätta.

Det finns ett snällt och ett elakt svar på varför ingen ifrågasatte just Liberalernas politik. Det elaka är att en lagom mittenpolitik varken retar upp eller sticker ut i mängden. Den snällare varianten handlar helt enkelt om att Liberalerna är för värdefullt som koalitionskompis i ett kommande kommunalt styre. Både Moderaterna och Socialdemokraterna tjänar på att hålla sig väl med Allianspartierna närmast mitten. Men Centerpartiet då? Partiet utmanades bara av Sverigedemokraternas Kristian Aronsson, och då naturligtvis i migrationsfrågan - ingen potentiell samarbetspartner försökte grilla Ann-Marie Nilsson (C) inför öppen ridå.

För övrigt är paneldeltagarnas kroppsspråk och personkemi värda att uppmärksamma. Engagemanget som glimmade till i duellanternas ögon vittnar om en tävlingsinstinkt och ett sug efter makt, men även om ett pragmatiskt förhållningssätt som syns över blockgränsen.

Ett talande exempel var när Ann-Marie Nilsson (C) och Ilan De Basso (S) fick svara på frågor om vad de uppskattar hos ett specifikt förslag hos det andra partiet, och hur de efteråt leende klappade om varandra, bokstavligen talat bakom ryggen på Peter Jutterström (M).

Vid uppmaningen att skriva ner de partier deltagarna kunde tänka sig att att samarbeta med utmärkte sig David Gerson genom att i stället för en kombination bokstäver hålla upp en blank tavla. Han förhandlar inte på krogen, löd förklaringen.

Återstår att se om Liberalernas toppkandidat förhandlar via medier, för på lördag är det hans tur att frågas ut i ledarsidans intervjuserie inför valet. Det innebär goda chanser för kommuninvånarna att läsa om lösningar som värdesätter frihet och utveckling i kombination med socialt ansvarstagande.