Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Vems är egentligen arenan?

 
Arenafrågan Jönköping
Visa alla artiklar

I stort sett varje kommun har sin surdeg - en sådan där fråga som bara växer och växer ju längre tiden går, och som till slut känns helt omöjlig att hitta ett svar på.

För Jönköpings del gäller frågan sedan många år en ny arena för elitfotboll. Den nuvarande har 100 år på nacken och uppfyller inte allsvensk standard. Alla partier är överens om att det behövs en ny, antingen en helt nybyggd eller en ombyggd på befintlig plats i Stadsparken. Summorna varierar från dryga 100 miljoner till omkring 550 miljoner.

Ändå är det tydligt att något skaver. Det är uppenbart att man inte är överens om själva problemformuleringen. För vem ska arenan egentligen byggas? Under torsdagens livesända debatt på JP deltog Ilan De Basso (S), Ann-Marie Nilsson (C) och J-Södras ordförande Mats Tidstrand. Syftet med debatten var att räta ut några av frågetecknen kring arenabygget. Tyvärr väckte samtalet fler frågor än det besvarade. Varken torsdagens deltagare eller andra i den offentliga debatten säger rent ut att lokal elitfotboll är värd flera hundra miljoner av Jönköpingsbornas skattepengar.

I stället väljer man lite vaga formuleringar om att satsningen gynnar hela kommunen, och att arenan inte är till för en enda förening (det vill säga J-Södra) och att även Mariebos damer skulle kunna använda den.

Det är rimligt att en stad av Jönköpings storlek och med ett fotbollslag som J-Södra också har en arena som lever upp till idrottens behov. Men höga kostnader bör inte smusslas undan med en missvisande förklaring att de omfattar stora grupper i samhället. Det ökar heller inte förtroendet för våra lokala makthavare att lösningen dröjer.

Och om det nu är så att även föreningar på lägre nivå ska ha tillgång till lokalen, då bör det redovisas.

Ofta är diskussionerna som störst inför ett beslut om en större investering. På ena sidan finns de som vill satsa. De brukar framhäva att investeringen skulle ge ökade intäkter till orten i form av fler besökare som konsumerar, och att det även skulle ge stadens varumärke ett ansiktslyft. På andra sidan samlas alla som säger sig vilja prioritera välfärden framför lyxprojekt. Till den senare kategorin hör Kristdemokraterna, som till och med har fört in frågan i valrörelsen. När partiledaren Ebba Busch Thor förra veckan invigningstalade vid partiets kommun- och landstingsdagar i Jönköping, tog hon upp arenafrågan som ett exempel på hur KD säger nej till bland annat slöseri och "miljöpartistiska gottepåsar": "Och Andreas Sturesson säger nej till dyra arenabyggen här i Jönköping" sade hon till applåderande partikamrater.

Företrädarna för Socialdemokraterna och Centern verkade överens om att någon form av om-/nybyggnad i Stadsparken är det rimligaste alternativet. De lät samtidigt antyda att det finns partier som inte bjuder till tillräckligt för att de blocköverskridande samtalen ska leda till en kompromiss.

Det här är ingen rolig fråga att släpa framför sig före valet. Men med tanke på hur många år frågan har ältats borde det finnas förutsättningar att snabbt hitta ett förslag och baxa igenom det i fullmäktige.

För det är ju så med surdegar - om de knådas med jämna mellanrum och däremellan lämnas att vila - då finns förutsättningarna att grädda något riktigt aptitligt. Väntar man däremot för länge, då blir det platt fall.