Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna har bestämt sig – det blir nytt styre i Jönköping

Liberalerna höll ikväll ett möte i Rådhuset för att ta ställning till om de skulle ingå i ett samarbete med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet för att styra Jönköpings kommun. Liberalerna meddelade en bit in i mötet att partiet har tagit beslutet att ingå samarbetet.

Det hängde på Liberalerna om det skulle bli maktskifte i Jönköpings kommun. På ett medlemsmöte under måndagskvällen sa Liberalerna ja till att samarbeta med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Det meddelade Albert Söderlind, ordförande för Liberalerna i Jönköpings kommun, i ett mejl till JP under mötet.

"Liberalerna i Jönköping har ikväll vid medlemsmöte beslutat att inleda samarbetsförhandlingar med Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet", skrev Albert Söderlind.

Enligt tidigare uppgifter till tidningen innebär det här att det blir ett maktskifte i kommunen. Det blir i så fall ett styre med 38 mandat, så många som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna tillsammans samlar.

– Vi ser att i den här konstellationen har vi i dagsläget störst möjlighet att föra fram liberal politik. Vi ser fram emot att inleda det här samarbetet, säger Liberalernas förstanamn i kommunen, David Gerson, när mötet i Rådhuset är avslutat.

Hur tufft beslut var det här att ta?

– Det var inte enkelt, men jag kan inte riktigt säga att vi lämnade Alliansen. Det samarbetet var ju redan borta från bordet i och med att Centern lämnade för flera veckor sedan.

David Gerson berättar att Liberalerna i första hand ville få till ett majoritetsstyre där även Moderaterna och Kristdemokraterna skulle ingå, men att det inte gick att få till.

– Då stod vi med det här alternativet med 38 mandat som ändå kan innebära en stor portion liberal politik.

Den numera utbrutna Alliansen samlar 39 mandat, att jämföra med det kommande styret med S, MP, C och L som samlar 38. Ändå valde Centerpartiet för några veckor sedan att gå ut med att de vill bilda ett mittenstyre och nu följer Liberalerna alltså efter.

– Alliansen gick framåt, men det krävs ju att alla vill dansa och när inte alla ville det så hamnade vi i det här läget att det blir nya danspartners, säger David Gerson (L).

Nu ska Liberalerna först sätta sig i förhandlingar, för att sedan bilda ett styre med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Liberalerna samlar fyra mandat, att jämföra med framtida koalitionspartnern Socialdemokraternas 23.

– Vi kommer nog kunna tala för oss, men ett stort ansvar faller på Socialdemokraterna att de ser det här som en allians och inte bara räknar procenttal. Jag är rätt så övertygad, jag har ju pratat med Ilan (De Basso) om detta, om att Socialdemokraterna delar den synen att det här är fyra parter som ska jobba ihop, säger David Gerson och fortsätter:

– Sedan är det klart så att vi kommer ju inte undan valresultatet, och det ska man inte göra heller. Men utgångspunkten är att det är fyra partier som ska komma överens och då går det inte att gå in med inställningen "vi är störst, bäst och vackrast", och det vet jag att Ilan inte kommer att göra. Jag är inte så orolig.