Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Lilla hjärtat”. ”Kammarrätten medansvarig till flickans död”

Esmeralda, känd som ”Lilla hjärtat”, övergavs och omhändertogs på BB bara några dagar gammal. Sju veckor senare kom hon till det familjehem där hon växte upp. Strax före sin tvåårsdag ville de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn. Socialnämnden motsatte sej hela tiden att flickan skulle tvingas lämna familjehemmet. Förvaltningsrätten i Linköping gick på socialnämndens linje.

Efter överklagande gjorde Kammarrätten i Jönköping en helt annan bedömning. Efter flera år i familjehem fick de biologiska föräldrarna vårdnaden om sin då treåriga dotter. Tio månader senare hittades flickan död i parets bostad. Den biologiska mamman är nu åtalad för mord med flera alternativa brott. Åtalet baseras på vanvård, misshandel och att flickan har getts narkotikaklassade preparat.

De biologiska föräldrarna var väl kända av sociala myndigheter med en lång historik inom den psykiatriska vården och missbruksvården. I familjen förekom även grov kriminalitet. Trots de sociala myndigheternas mycket goda kännedom körde Kammarrätten i Jönköping över både socialnämnden och förvaltningsrätten. Att en domstol fullständigt kör över den myndighet som bäst känner de förhållanden som kan garantera ett riktigt beslut måste betecknas som häpnadsväckande.

Kammarrätten i Jönköping har genom sitt beslut tagit ett stort ansvar för den lilla flickan. Ett ansvar som rätten grovt har svikit när beslutet bekräftats som totalt felaktigt. Kammarrätten har rimligtvis saknat kännedom om vad som hänt ”Lilla hjärtat” hos de biologiska föräldrarna efter rättens beslut.

Domstolen har naturligtvis heller inte haft uppsåt medverka till att beröva flickan livet. Kammarrättens ledamöter kan därför inte ställas till ansvar för medhjälp till de brott den biologiska mamman är åtalad för, men måste genom sina bedömningar hållas medansvariga till ”Lilla hjärtats” död. Tjänstefel borde inte kunna uteslutas.

Regeringen har efter fallet ”Lilla hjärtat” tillsatt en utredning med uppdrag om förändringar som kan stärka tvångsvårdade barns rättigheter och hur barnets bästa kan stärkas i domstol. Det är bra. Redan nuvarande lagstiftning ger dock utrymme för att göra rättsligt riktiga bedömningar. Detta bevisar förvaltningsrättens beslut beträffande ”Lilla hjärtat”. Det framstår tyvärr som kammarrättens beslut har värkts fram i en lekstuga för juridiska spetsfundigheter med bortseende från den verklighet socialnämnden har dokumenterat.

Lekstugan har kostat ”Lilla hjärtat” livet. En oskyldig och i relationen med de biologiska föräldrarna helt värn- och rättslös liten treåring. Ett avgörande ansvar måste läggas på kammarrätten för en naiv, feg och felaktig bedömning. Det grovt och uppenbart felaktiga beslutet borde ge kammarrättens ledamöter livslånga skuldkänslor. Det är svårt att känna medlidande med dem. Enbart ett stort medlidande med ”Lilla hjärtat” och fosterföräldrarna. Fler än den biologiska mamman borde straffas för ”Lilla hjärtats” fruktansvärda död.

Fru Justitia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel