Linnéa Karlsson, 23 år, lever ett hektiskt liv. Hon studerar till förskolelärare på heltid och utöver det jobbar hon även på SF bio. Trots att hennes liv ser annorlunda ut nu jämfört med när hon var 13 år så har en sak inte förändrats, hon ägnar sig fortfarande åt cosplay, men nu gör hon det på yrkesnivå.

Cosplay kan vara mycket, men den generella definitionen är att man klär ut sig till en fiktiv karaktär, säger hon.

De senaste tio åren har hon bland annat tävlat i SM, Nordiska mästerskapen, Up-con, Comic-con och på scifi-mässan. När Linnéa reflekterar över sina upplevelser inom cosplay-världen anser hon att det är ett öppet samhälle.

Det började som en väldigt liten och öppen grupp med mycket vi-känsla, både online men även på konvents. Trots att det är så mycket större nu så har gemenskapen inte förändrats. Hälften av mina vänner har jag lärt känna genom olika träffar för cosplayers, säger Linnéa.

Det finns många fördomar om cosplay, en av dem är att det bara är tjejer som cosplayar.

Förr sågs cosplay som något tjejigt eftersom man ofta syr för att skapa dräkter. Nu är det väldigt blandat och kön och könsidentitet har inte någon betydelse. En del tror att det är barnsligt, speciellt om man är äldre. Men när man förklarar om tävlingarna försvinner fördomarna snabbt, säger hon.

De senaste fem åren har Linnéa satsat på att vara en yrkesverksam cosplayer. Det innebär att hon arbetar med olika företag och sponsorer. Hennes första sponsorjobb var att marknadsföra en bok. Nu är det ofta sponsorjobb för kommande spel och spelföretag som Linnéa arbetar med.

Just nu arbetar jag med ett projekt för spelet Warhammer Vermintide med min pojkvän. Vi skapar dräkter och rekvisita för olika karaktärer i spelet. Om ett tag kommer vi åka till London för att marknadsföra det.