Det är bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work som, tillsammans med analysföretaget Kantar Sifo, har sammanställt årets ”Young Professional Attraction Index” (YPAI).

Syftet är att ta reda på vad studenter och nyexaminerade högskolestudenter ser som attraktivt hos en arbetsgivare. I år har över 11 000 personer deltagit i studien.

Frågan som ställdes var: ”Vad är viktigt för dig hos en arbetsgivare eller när du väljer arbetsplats?”

I Jönköpings län toppas listan i år av ”Bra ledarskap/chef”, 67 procent sa att detta var viktigast. Förra året var det istället alternativet "Trevliga arbetskollegor och bra stämning" som prioriterades högst i länet.

Även på den nationella listan värderas ”Bra chef/ledarskap” högst. Det är först på placering 6 som Jönköpings län skiljer sig åt. I länet prioriterar 37 procent ”Utmanande arbetsuppgifter” som viktigt, medan ”företagets värderingar och kultur” placerar sig på plats 6 i den nationella listan.

Det som får flest att stanna kvar hos sin arbetsgivare i Jönköpings län är ”Möjlighet att byta roll/ansvarsområde inom organisationen”, detta angav 39 procent i Jönköpings län. Nästan lika många angav att relationen mellan chef och medarbetare var avgörande (34 procent). Bra lön var viktigt för ungefär en femtedel (17 procent) och företagskulturen var avgörande för tio procent.

Prioriteringen ser likadan ut även nationellt.

YPAI 2017 ger arbetsgivarna mycket värdefull information om vad de behöver tänka på för att attrahera akademiker i början av karriären, för att på så sätt kunna stärka sin verksamhet med den bästa kompetensen, säger Svante Randlert, Academic Work, i ett pressmeddelande.

Se helt enkelt till att ha ett bra ledarskap på plats och möjlighet för de anställda att växa, så kommer de att stanna längre.