Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reducerad smittspridning på kommunens äldreboenden

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

En lugnare påskhelg än förväntat och en reducerad smittspridning på kommunens äldreboenden. Kommunen tror dock på en ökad smittspridning i området de närmaste veckorna och förbereder sig för det. – Smittspridningen är kontrollerad och väldigt avgränsade i antal och mängd, säger socialchef Stefan Österström angående situationen på bland annat äldreboenden.

Under onsdagens presskonferens med kommunen kom Jönköpings kommun med glädjande nyheter. En förväntad ökning under påskveckan uteblev, sjukskrivningarna har fortsatt gått neråt och ligger nu på samma nivå som i slutet av februari eller början av mars.

Delvis menar stadsdirektör Johan Fritz att det beror på att befolkningen har hörsammat uppmaningarna att inte resa för mycket och även hörsammat rekommendationerna från Folkhälsomyndigheterna.

– Vi hade förväntat oss ett högre tryck nu i påsk, där vi förväntade oss att fler skulle bli sjuka eller smittade, men det har vi inte sett. Det har varit mycket lugnare än vi trodde och förberett oss för, säger Johan Fritz.

– Vi tror ändå att de kommande veckorna kommer vi få ökad smittspridning i vårt område, fortsätter Johan Fritz och tillägger att de har förberett sig för det.

150 intervjuer

Under de senaste veckorna har det bland annat gjorts en rekryteringskampanj för att få in fler till exempelvis äldrevården. Runt 150 personer har intervjuats och redan nu har ett 30-tal gått in i verksamheten. Samtidigt berättar kommunen att de inventerat kompetenser på sin egen personal och över 800 har fyllt i vad man kan och vad man vill hjälpa till med.

– Vi har nu börjat utbilda delar av dem och kommer att fortsätta med det successivt så att de kan rycka in och jobba där det behövs, om det behövs.

Stefan Österström, socialchef i kommunen, tycker att inskolningen av den nya personalen i äldrevården har fungerat på ett bra sätt och berättar att de försöker introducera personalen på ett klokt sätt för att bli uthålligare över tid.

– Det är främst det här handlar om, att vi tror att den här pandemin kommer att pågå under en längre tid. Just nu har vi personal som jobbar hårt och någon gång måste de också ha möjlighet att få semester och ledighet och då måste det finnas personal som kan gå in och stötta upp i verksamheten, säger socialchefen Stefan Österström.

Sju nya fall

När det gäller smittspridningen på äldreboende i kommunen så är det sju som den senaste veckan har fått diagnosen covid-19. Det gör att den sammantagna siffran nu ligger på sammanlagt 29 personer. Det betyder enligt Stefan Österström att det är en reducerad smittspridning på äldreboendena och övrig verksamhet. Särskilt om man ser till hur stor vård- och omsorgsaktör kommunen är.

– Smittspridningen är kontrollerad och väldigt avgränsade i antal och mängd, säger Stefan Österström och fortsätter:

– Vi ska dock vara väldig försiktiga med att dra några långsiktiga slutsatser om vi har varit lyckosamma och säkerställt smittospridningen på en viss nivå. Vi vet väldigt lite hur den här smittspridningen ter sig över landet i stort.

Olika faktorer

Stefan Österström menade att fokus just nu kanske främst har legat på skyddsutrustning till äldrevården och personal. Den stora frågan för framtiden kanske snarare är att se vilka skillnader det gör beroende på hur kommuner har valt att organisera sin äldrevård. En faktor är hur stor servicegraden är, det vill säga hur stor andel av befolkningen som bor på äldreboende, men även hur länge som man bor på ett äldreboende. Det kan göra att boendegrupperna varierar i mottagningsförmåga när det gäller infektioner. Något som kan se helt olika ut med tanke på att det finns 290 kommuner som alla har självstyre.

– Vi ser exempel på kommuner där boendetiden är väldigt kort så blir det också så att de som får tillträde in till äldreboendena har en större skörhet. Det kan exempelvis handla om att man har ett lägre BMI och därmed har större infektionsrisk på grund av det. Vi ser att de kommunerna som har den organisatoriska lösningen med kortare boendetid kanske har större risk för att man är mer känslig när man utsätts för en smitta, säger Stefan Österström.

Han menar att det fortfarande är gissningar, men att det skulle kunna vara en delförklaring till skillnader i hur många som smittas på äldreboenden.

– Jag sitter inte på några svar, men jag försöker säga att vi kanske ska ha en debatt om vad det är som har hänt i äldreomsorgen som också belyser andra faktorer än de kortsiktiga som handlar om tillgång till skyddsutrustning och annat som avgörande faktorer. I en kommande utvärdering av detta så finns det väldigt många fler faktorer som kan ha påverkat hur en utveckling har stuckit iväg i en riktning i en kommun och i en annan riktning i en annan kommun.

Ingen restaurang stängd

Som Jönköpings-Posten tidigare har nämnt så har miljö- och hälsokontorets inspektörer under påsken gjort oanmälda besök på pubar, restauranger och kaféer där de flesta har klarat inspektionerna, de fåtal som kommunen inte anser har gjort det förs det en diskussion med om vad de ska göra för att klara kraven. Det ska sedan följas upp. Johanna Hänninen som är enhetschef på miljö- och hälsokontoret berättade det fortsatt kommer att kollas så att näringsidkarna sköter rekommendationerna. Allt detta görs i samråd med smittskyddsläkare.

– Planen är att fortsätta de extrainsatta kontrollerna för att se till att det inte är trängsel ute i restaurangerna. Tyvärr så är det så att de kan tvingas stänga om de inte följer reglerna. Men det har behövts än, säger Johanna Hänninen.