Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabb ökning av covid-19 fall väntas i Jönköping

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Kommunen förbereder sig nu för fler smittade av covid-19. Andra anställda inom kommunen görs redo att hoppa in i omsorgen samtidigt som nyrekryteringar pågår för fullt. – Vi kommer att komma in i en period som kommer att kräva ytterligare ansträngningar av oss, säger Stefan Österström, socialdirektör.

Under veckans presskonferens med tjänstemannaledningen var beskedet att läget är under kontroll men att man nu förbereder sig på fler en snabb ökning av covid-19 fall i samhället. Förberedelser har pågått under lång tid inte minst för det tryck som kan drabba omsorgen.

– Vi känner oss trygga med de förberedelser vi har gjort, säger Johan Fritz, stadsdirektör.

Under veckans presskonferens med tjänstemannaledningen var beskedet att läget är under kontroll men att man nu förbereder sig på fler en snabb ökning av covid-19 fall i samhället. Förberedelser har pågått, inte minst för det tryck som kan drabba omsorgen.

– Vi känner oss trygga med de förberedelser vi har gjort, säger Johan Fritz, stadsdirektör.

Redo för inhopp

Det handlar bland annat om att ha annan personal som är redo att hoppa in och täcka upp för omsorgspersonal. Vissa anställda hos kommunen men även nyrekryterade genomgår utbildning för att klara omsorgsuppgifter. På de olika avdelningarna och kontoren har det finkammats efter personer som har erfarenhet eller kunskap kring vårdyrken.

– Bara på stadskansliet, där jag jobbar, har vi en 10 till 15 personer kan hoppa in, säger Johan Fritz.

470 sökt jobb

För två veckor sedan gick kommunen ut med en bred rekryteringskampanj. Sedan dess har hela 470 personer sökt om jobb och 20 personer har redan anställts. Utifrån hur smittspridningen ser ut räknar kommunen nu med att det kan bli fler fall av covid-19 i kommunen de kommande veckorna.

– Vi är i början av en utveckling och det här kan peaka om några veckor, säger Johan Fritz.

22 smittade

Stefan Österström, socialdirektör, sa att sjuktalen fortsatt är högre än normalt i omsorgen. Inte minst då personal med minsta tecken på symptom ska stanna hemma.Den senaste månaden har totalt 22 fall av covid-19 bekräftats bland brukare inom omsorgen. En del av dessa har hunnit friskna till.

– Det rör sig om ungefär en handfull i veckan. Men då ska sägas att vi har 1 500 äldre på särskilda boenden (äldreboenden reds.anm) och omkring 200 individer på våra gruppboenden. Vi har lyckats hålla nere smittspridningen med de åtgärder som vi har gjort, säger Stefan Österström.

Berömde personal

Han sa att detta var personalens förtjänst och tyckte att alla ska vara stolta över de insatser som omsorgspersonalen i Jönköping gjort vilket hållit nere smittspridningen. Det handlar bland annat om att vara väldigt noggranna med basala hygienrutiner och att använda skyddsutrustning vid rätt tillfälle.

– Vi kommer nu att gå in i en brantare kurva och vi kommer att komma in i period som kommer kräva ytterligare ansträngningar av oss. Men jag känner mig trygg med att vi så här långt visat att vi klarar att hantera den här pandemin och jag känner mig trygg med att vi kommer hantera det även framöver, säger han.