Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senaste nytt om coronaläget i kommunen – kommunen informerar

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Äldre får hjälp med inhandling och andra bestyr. De som varslas kan söka jobb hos kommunen. Det var två nya besked som kom under onsdagens presskonferens om coronaläget. – Det är inte alla äldre som har möjlighet att få hjälp genom anhöriga, säger Samuel Nyström, räddningschef.

Både för att inte överbelasta vården och av omtanke ska de som är 70 år eller äldre undvika fysiska möten med andra människor. Nu erbjuder kommunen praktisk hjälp, med exempelvis inhandling av mat.

– Det är inte alla som har möjlighet att få hjälp via anhöriga. Äldre som behöver hjälp med inhandling, hämta ut medicin med mera kan höra av sig till kontaktcenter på telefon 036-10 50 00, säger Samuel Nyström, räddningschef i Jönköping.

Det finns även information på kommunens hemsida och det kommer gå ut information till berörda. Hjälpen är möjlig tack vare frivilligcentralen och stöttning av civilsamhället.

Omvänt sa Samuel Nyström att de som inte tillhör en riskgrupp ska gå till jobbet eller skolan när de är friska.

– Det är särskilt viktigt för barn och unga att få en meningsfull fritid. Vi har fortfarande fritidsgårdar och bibliotek öppna. Är man inte sjuk är man välkommen till våra fritidsanläggningar, säger han.

Erbjuder jobb

Under presskonferensen riktade sig Maria Schwartz, hr-direktör, till allmänheten och särskilt till de som nu drabbas av varsel och uppsägningar. På kommunens hemsida går det nu att visa intresse för jobb, både längre och kortare anställningar, och rekryteringarna snabbas på genom Skype-intervjuer samtidigt som en bemanningsenhet startas upp.

– Vi är en av länets största arbetsgivare med 13 000 anställda inom kommunens och våra bolag. Vi har samhällsviktiga verksamheter som vi behöver bemanna. De som nu drabbas av varsel är välkomna att söka jobb hos oss. Det behövs både nu och långsiktigt, säger hon.

I dagsläget finns 123 lediga tjänster ute samtidigt som rekryteringen inför sommaren kommit igång, då det bland annat behövs 1 200 vikarier inom omsorgen. Men utöver personal inom omsorgen behöver kommunen också personal inom bland annat kök, städ, service, det behövs chaufförer och lärare.

– Utifrån vår personalnivå försöker vi möta näringslivets varsel. Vi vet att många inom näringslivet har den kompetens vi eftersöker, säger hon.

Interna jobbyten

Både Maria Schwartz och socialdirektör Stefan Österström berättar att personal inom kommunen också kan flyttas för att hjälpa till där det behövs.

– Jag är otroligt stolt över våra medarbetare och chefer, de gör ett gott jobb och det syns särskilt tydligt nu, säger hon.

Stefan Österström berättade att läget fortsatt är ansträngt inom omsorgen. Många är hemma efter symptom på luftvägsinfektion men en del av de som varit hemma kommer nu tillbaka.

– Medarbetarna har kraft, fokus och hanterar situationen. Men jag vill understryka att om detta eskalerar är vi beredda att omfördela resurser och låta annan personal gå in och bistå med vissa sysslor, säger han.

Sedan förra veckan har ytterligare två fall av corona dokumenteras bland brukarna. Det handlar om en person på ett boende och en person som har hemtjänstinsatser. Det innebär att totalt sju fall dokumenteras inom omsorgen hittills.

– Bedömningen är att smittspridningen är under någon form av kontroll. Vi ser ingen lavinartad ökning, säger han.

Uteserveringar öppnar

I veckan kom nya riktlinjer där restauranger enbart tillåts bordsservering, för att undvika att människor samlas vid bardiskarna. Det här blir kommunens uppgift att kontrollera säger Johan Frtiz. Samtidigt berättar han att flera företag nappat på det stödpaket som koalitionen presenterade i förra veckan. 30 företag har begärt om att få skjuta upp fakturor och flera uteserveringar är på gång att öppna redan i helgen.

– Jag kan se att uteserveringarna har börjat möblera upp och jag ska själv ut i helgen och gynna näringslivet, säger han.