Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen bekräftar: 28 personer inom äldreomsorgen har bekräftats vara coronasmittade

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

28 personer som bor på äldreboenden inom Jönköpings kommun har bekräftats vara smittade av covid-19, uppger Jönköpings kommun. – Vi vet att vi har en generell smittspridning i kommunen och i länet. Därför är det viktigt att vi är uthålliga med social distansering, säger socialdirektör Stefan Österström.

Under de tio veckor som socialförvaltningen har fått jobba mer aktivt med covid-19 har 107 personer inom äldreomsorgen smittats. Under samma period har ett 20-tal tillfrisknat och sammanlagt har 34 personer avlidit.

Just nu är siffran 28 konstaterade fall på kommunens äldreboenden. Det berättar Stefan Österström som är socialdirektör i Jönköpings kommun. Dessa 28 är utspridda på elva olika boenden.

– Så här långt har vi lyckats begränsa smittan bland äldre, sett utifrån att det är 28 individer, konstaterar Stefan Österström.

– Det är 98 procent som inte har sjukdomen.

Han fortsätter:

– Vi ska vara försiktiga med slutsatser. Vi vet att vi har en generell smittspridning i kommunen och i länet. Därför är det viktigt att vi är uthålliga med social distansering.

"Olika anledningar"

Exakt hur smittan har tagit sig in menar Stefan Österström är svårt att komma fram till utan att bli allt för spekulativ.

– Det kan finnas personal som har haft så pass milda symptom att de inte har märkt det och smittat på den vägen. Det kan också vara någon person som bor på äldreboendet där smittan har förts över till ytterligare någon person. Det kan vara av olika anledningar.

Finns det något ni ser i efterhand att ni kunde ha gjort för att motverka smittspridningen?

– Tänker man på att Jönköpings kommun ändå ger vård och omsorg till 3 500 individer bara inom äldreomsorgen och att det för tillfället är 28 individer så är det en begränsad andel. Jag tycker snarare att man ska se det som att vi än så länge har lyckats begränsa smittspridningen i kommunen. Vi ser inte alls samma scenario som redovisats i Stockholm, där kanske stora delar av ett äldreboende har insjuknat.

"Begränsar kontakter"

För att motverka spridningen nu jobbar de vidare på hygienen genom hygienombud som tränar och utbildar arbetskamrater. I sommar kommer de även att särskilda hygienteam som kan åka ut och stötta arbetsplatser.

– Vi gör en del förändringar organisatoriskt. Om vi får en smittad person någonstans så kan vi planera så att den personal som besöker den personen också är den som besöker nästa person som är smittad, så att man på det sättet begränsar kontakter med de som har covid-19 och på så sätt begränsar smittspridning.

Ökning i hemtjänsten

Samtidigt berättar han också att kommunen för noggrann statistik. Bland annat har de tittat på antalet avlidna i mars och april i år gentemot 2018 och 2019. Där ser de ett färre antal avlidna personer 2020 jämför med tidigare år.

En annan sak som de har sett är att de klarar av att ge den omvårdnad som behövs på äldreboendena. Stefan Österström berättar att det är relativt få som blir så sjuka att de behöver uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser en liten trend när det gäller andelen covid-19, hur det fördelar sig i äldreomsorgen så ser vi snarare att andelen sjuka på äldreboenden minskar något, men att det kanske ökar något i hemtjänsten. Det tar vi som en indikation att vi har en ökad smittspridning i samhället i stort.

Visir aktuellt

På pressträffen om senaste nytt om coronaläget bekräftade Stefan Österström även att kommunen tillsammans med smittskyddsenheten har tagit fram en lösning hur de vårdnära relationerna ska hanteras, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

I första hand handlar det om visir och inte munskydd, något JP kunde avslöja förra veckan.

– Vi har tagit fram rutiner hur det ska tillämpas. Vi är beredda att omsätta den rekommendationen.