Ett automatlarm plingar till i mejlen. Tv-journalisten ser över sin utrustning och är inom ett par minuter på väg till olycksplatsen. Under tiden ringer någon av de andra på liveredaktionen till räddningstjänsten för att få veta mer om vad som hänt.

I det här fallet var det falsklarm och tv-journalisten kallas tillbaka. Hade det varit skarpt läge skulle hen ha fått färska uppgifter om vad som kunde tänkas vänta vid framkomsten. En vanlig dag på Hallpressens liveredaktion har börjat.

Deras uppgift är att hålla ett vaksamt öga på Hallpressens elva titlar på webben och se till att sajterna ständigt är uppdaterade med de senaste nyheterna.

– Vi stöttar redaktionerna vid större nyhetshändelser, samordnar och ser till att reportern på plats får uppgifter om vad som är på gång, säger livechefen Daniel Hultqvist.

När klockan slagit fem på morgonen börjar deras arbetsdag, och först när dygnet övergår till ett annat avslutas den.

Den som kommer först på morgonen skannar av natten på klassiskt manér; kollar mejlen och ringer polisen i Kronoberg, Jönköping, Skövde, Lidköping och Göteborg. Har konkurrenterna snappat upp något som bör rewritas? Elva sajter ska uppdateras, hur ser förstasidorna ut? Första inlägget på Facebook ska skrivas, och nyhetspushar förberedas.

Vid sjusnåret har liveredaktionen kontroll på nattens och morgonens flöde, då är det också hög tid att kontakta alla nyhetschefer på de olika titlarna. Och efter avstämning med alla nyhetsdeskar i Småland och Västergötland är det dags för morgonmöte och överlämning; vad har hänt under natten och vad är på g? Hur ska de specifika nyheterna presenteras?

Sen tuffar dagen på i en intensiv nyhetsström, blandat med av upplysningar, klagomål, frågor och tips från läsarna. Något Daniel Hultqvist är glad över:

– Vi är beroende av läsarnas respons, säger han och tar som exempel:

– Vi fick larm från SOS och hann inte ens få det bekräftat innan den första läsarbilden kom. Då kunde vi se att det här var stort.

Snabbt åkte en reporter ut på plats för att sända live om vad som hände. Samtidigt ringde liveredaktionen till polis och räddningstjänst så att reportern på plats kunde få uppgifter om senaste nytt.

– I grunden handlar det om att vi förvaltar publikens förtroende, vi måste organisera oss rätt så att vi kan ge publiken snabb och sann information, säger onlinechefen Patricia Svensson. Hon beskriver JP:s och Hallpressens redaktionella journalistiska uppdrag som att det står på två ben - dels den unika granskande journalistiken, dels den snabba rapporteringen:

– Liveredaktionen gör att vi kan vara extra vassa i skarpa lägen.

Hon framhåller att liveredaktionen inte bara jobbar med lokala och regionala händelser, utan även med nationella nyheter. Hon tar terrordådet i Stockholm som exempel. Då letade liveredaktionen rätt på och gjorde en intervju med denne som ett komplement till riksrapporteringen.

Vid 17-18-tiden knallar de flesta av reportrarna på de olika tidningarna hemåt. Kvar finns sporten, de som redigerar papperstidningen - och liveredaktionen. Nu är det den som har hela ansvaret för de olika webbsajterna. Precis som för ett halvt dygn sen.

– Digitalt finns det ingen deadline, utan vi har deadline hela tiden. Målet är att varje dag vara nyhetsledande där våra titlar finns och vara relevanta för våra läsare så de hela tiden känner sig uppdaterade vad som händer, säger Daniel Hultqvist.