Det var under tisdagen som presskonferensen hölls i polishuset i Jönköping. Flera medier fanns på plats där kammaråklagare Heléne Thomasson redogjorde för händelsen natten mot den 20 februari i år då en ung kvinna dödades, hennes syster skadades och en man hotades till livet. Åklagaren berättade att mannen därför kommer att åtalas för mord, mordförsök och olaga hot. Samtliga gärningar ska ha begåtts med uppsåt, enligt åklagarna.

Kammaråklagare Heléne Thomassson berättade att den åtalade mannen flyttade in i lägenheten på Lasarettsgatan i maj 2017. Han ska enligt åklagaren ganska snart ska han ha börjat störa sig på grannen, den mördade kvinnan. Höga ljud som skratt, musik, klamp på golvet och att hon går på toaletten på nätterna.

– Han lämnar totalt in sju störningsanmälningar på henne, fyra stycken helgen innan mordet, berättar Heléne Thomasson.

Åklagarna har inte lagt sig i hur Vetlanda kommun och bostadsbolaget Witalabostäder agerat i det här fallet, utan enbart fokuserat på mannens agerande denna februarinatt som resulterade i en ung kvinnas död.

Kriminalkommissarie Johan Frisk berättade att polisen var på plats relativt snabbt denna natt. Det var mannen själv som larmade SOS och trots att han erkänt gärningarna så har polisens utredningsgrupp på sex, sju personer arbetat med att undersöka så att det inte finns någon alternativ gärningsperson.

– Vi har genomfört runt 100 förhör, berättade Johan Frisk på presskonferensen.

Den åtalade mannen kom till Sverige för några år sedan och hade permanent uppehållstillstånd. Däremot har han inte svenskt medborgarskap vilket gör att åklagarna kommer förorda utvisning efter avtjänat straff. En rättspsykiatrisk undersökning är beställd men inte klar.

Relaterat: Kvinna hittad död i Vetlanda

Relaterat: Anhållen man erkänner mord

Relaterat till artikeln