Eksjö tingsrätt dömde i mitten av juni mannen till livstids fängelse för mord på en Vetlandakvinna och mordförsök på kvinnans syster.

Rätten beslutade också att mannen efter avtjänat straff ska utvisas ur landet och att han ska betala 218 615 kronor i skadestånd till den kvinna som utsattes för mordförsök.

Under måndagen överklagade mannen via sin advokat domen till hovrätten.

Han vill i första hand att påföljden ska ändras från fängelse till rättspsykiatrisk vård och i andra hand vill han ha ett tidsbestämt straff.

Han yrkar vidare på att knivattacken mot den mördade kvinnans syster ska bedömas som grov misshandel, inte mordförsök och att skadeståndet ska sänkas.

Slutligen vill han att beslutet om utvisning ska upphävas. Han vill ha möjlighet att stanna kvar i Sverige efter att han sonat sina brott.

I överklagandet medger mannen att han tillfogat den mördade kvinnans syster en allvarlig knivskada men förnekar att han haft för avsikt att döda henne.

Av det rättspsykiatriska utlåtandet framgår att den morddömde mannen lider av en allvarlig psykiatrisk störning.

Det bör hovrätten väga in i sin bedömning, framhålls i överklagandet. Domen bör ändras på så sätt att mannen först och främst erhåller vård för den störning han lider av.

Med ett stort antal knivhugg tog mannen livet av sin kvinnliga granne en natt i vintras. Enligt mannen hade hon stört hans nattsömn.

Genom bevisningen som lyfts fram råder det, enligt tingsrätten, inga som helst tvivel om att det är just den mannen som begick mordet, klargörs det i domen.

Det är, enligt rätten, bevisat att mannen hämtade en kniv i sin lägenhet och därefter hotade en anställd på LSS-boendet där kvinnan bodde. Mannen ska sedan omgående ha tagit sig upp till kvinnans lägenhet där han krossade köksfönstret, tog sig in i lägenheten och angrep de båda kvinnorna. Knivhuggen orsakade så svåra skador på den mördade kvinnan att hennes liv inte gick att rädda.