Om Alliansen kommer till makten ”kommer vi bli av med våra jobb”, hävdar en av filmens personer oreserverat. Ulf Kristersson kommer ”bestämma vad en gruvarbetare i Gällivare ska tjäna”, hävdar en annan. En tredje person menar att ingen får skaffa barn, bli sjuk eller äldre om Moderaterna förverkligar sin politik.

Filmen varvar floskler med direkta osanningar och ohederliga överdrifter. Moderaterna vill göra justeringar i lagen om anställningsskydd. Men LO väljer att läsa in domedagens ankomst i förslaget. Få saker får LO-borgen att koka som när borgerligheten hävdar att arbetsrätten, som utformades på 70-talet, bör uppdateras.

Landsorganisationen kan ta till kampanjknep som inte Socialdemokraterna vågar. LO är inte ett parti och kan därmed inte kritiseras på samma sätt som Socialdemokraterna. Sedan tycks det finnas någon skev idé hos LO-kommunikatörerna om att man vill sätta en bild av vad en arbetare ska vara – någon som sitter runt köksbordet och svär över högern.

Men det är just det syftet som LO kan fylla. En socialdemokratisk kampanjorganisation som inte skräder orden. Som inte ställs till svars på samma sätt som om kampanjerna hade skett i Löfvens namn. LO:s domedagsretorik har vi även sett prov på när Centerpartiet tidigare under mandatperioden gjorde utspel om behovet att sänka trösklarna till arbetsmarknaden för nyanlända genom nya anställningsavtal. Då tvekade inte företrädare för Kommunal att kalla det för ”apartheid”.

Få saker framstår som mer ihåligt som Löfvens uppmaning till de övriga partiledarna att valkampanja på ett schysst sätt, samtidigt som socialdemokratins egen kampanjfabrik i LO-borgen producerar filmer om att i Moderaternas Sverige får ingen skaffa barn eller bli sjuk.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har anledning att vara stressad över att det inte längre är synonymt med att tillhöra LO-kollektivet och kampanja för Rörelsens idéer. Inte ens hälften av LO:s medlemmar röstar idag på Socialdemokraterna. Men samtliga medlemmar tvingas ändå med sina medlemsavgifter finansiera smutskastningskampanjer för att hålla kvar Stefan Löfven i Rosenbad till varje pris.

Tonläget är högt och skarpt i en valrörelse. Det hör till. Men med en socialdemokrati som ser ut att göra sitt sämsta valresultat sedan allmän rösträtt infördes, har LO fått i uppdrag kombinera den gälla kampsången med falsarier och lögner för att stävja borgerlighetens framfart. Med det följer desperata och ohederliga kampanjmetoder från den svenska vänstern som vi troligtvis bara har sett början av.