Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lundgren etta på SD:s EU-lista – Winberg nedpetad

De två ledamöterna från Jönköpings län har varit Sverigedemokraternas representanter i EU-parlamentet de senaste fem åren. På partiets lista till EU-valet i maj har nu Peter Lundgren från Kulltorp flyttats upp till första plats medan Kristina Winberg från Jönköping har petats ner till fjärde plats.

Vid EU-valet 2014 fick SD 9,7 procent av rösterna och fick därmed två av Sveriges totalt tjugo mandat i parlamentet. De två mandaten gjorde att det var toppnamnen från länet som fick representera SD i EU-parlamentet.

När SD nu utvärderar de fem åren och börjar dra i gång kampanjen inför EU-valet den 26 maj så verkar det som att de är särskilt nöjda med Peter Lundgrens insatser. Från att ha varit tvåa på listan 2014 blir han nu i stället partiets förstanamn. Kristina Winberg som var etta på listan för fem år sedan har visserligen chansen att få nytt förtroende i Bryssel, men det blir tveklöst svårare då hon nu i stället är uppsatt på fjärde plats på vallistan.

På andra plats har Sverigedemokraterna valt Jessica Stegrud från Höllviken i Skåne och på tredje plats den tidigare kristdemokraten Charlie Weimers från Hammarö i Värmland.

Charlie Weimers offentliggjorde några dagar före riksdagsvalet i höstas att han lämnade Kristdemokraterna för att i stället ansluta sig till Sverigedemokraterna. Mellan 2014-2018 arbetade Charlie Weimers som stabschef för KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson.

På plats nummer fem på SD:s lista finns ytterligare ett känt ansikte från Jönköpings län. Det är Johan Nissinen från Värnamo som satt i riksdagen för partiet mellan 2014 och 2018, men fick inte nytt förtroende av partiet inför nästa mandatperiod. I höstas blev han invald i regionfullmäktige, men valde att avsäga sig platsen för att i stället satsa på studier och kommunpolitiken i Värnamo.