Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyko utreds för konkurrensbrott

Det börsnoterade hårvårdsbolaget Lyko, som har en butik på Asecs, utreds av konkurrensverket. Myndigheten slog till mot Lyko och två andra hårvårdsbolag i en gryningsräd, skriver Dagens Industri.

Konkurrensverket misstänker att Lyko och de två andra bolagen har haft ett samarbete för att stänga ute konkurrenter.

– Vi var på plats och utförde gryningsräden, därefter har vi inlett en utredning. Hur den går vidare kan jag inte säga, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket till DI.

Myndigheten har genomfört räden för att förhindra att bevis undanröjs eller förstörs.

Lykos vd, Rickard Lyko, förnekar konkurrensbrott.

– Vår inblandning är så minimal. Jag förstår varför utredningen gjordes hos oss, men vi har ingen direktinblandning i det här, som vi bedömer det, säger han till DI.

Kan böta tiotals miljoner

Trots att räden utfördes i oktober har Lyko inte gått ut med att man står under utredning. En vecka efter räden lämnade bolaget sin delårsrapport och där nämns inte utredningen.

Om Lyko bedöms som skyldiga till brott kan de få böta som mest tio procent av omsättningen. 2018 omsatte Lyko nästan 590 miljoner kronor.

Lyko grundades i Dalarna men har en butik på Asecs. I början av oktober köpte Herenco Holding 5,3 procent av aktierna i Lyko och blev därmed den näst största ägaren av bolaget med 14,8 procent av rösterna.